Ειδήσεις

Μάξιμος : Χωρίς σχέδιο από την αλληλεγγύη μπορεί να πάμε στην ξενοφοβία


«Κινδυνεύουμε, αν δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, από τις εικόνες αλληλεγγύης, που αυτή τη στιγμή, προς τιμή του ελληνικού λαού, έχουμε προς τους πρόσφυγες, σύντομα να δούμε κοινωνικές εντάσεις, να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες που θα τροφοδοτήσει αισθήματα ξενοφοβίας και φοβούμαι ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν στο κέντρο της Αθήνας». Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων για την προσφυγική κρίση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, (στην εκπομπή «ΣΚΑΙ Τώρα», και τη δημοσιογράφο κ. Άννα Μπουσδούκου).
Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρακόπουλος «τις τελευταίες εξελίξεις τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία. ‘‘Άμα χυθεί το γάλα, δύσκολα μαζεύεται’’. Η έλλειψη ρεαλισμού στοιχίζει ακριβά. Δεν είναι ώρα για κριτική. Να υπενθυμίσουμε ότι είχαμε επισημάνει πολύ έγκαιρα τον κίνδυνο να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-οικονομικοί μετανάστες. Η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε εμάς, τις φωνές της αντιπολίτευσης, αλλά δεν άκουσε και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Πανούση, που είχε επισημάνει ακριβώς τον κίνδυνο να βρεθούμε με 1 εκατομμύριο εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες». Και πρόσθεσε ότι «αναμφίβολα υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που λειτουργούν έξω από τη λογική της αλληλεγγύης και αυτό είναι μια δυσάρεστη διαπίστωση. Το ζητούμενο είναι ως χώρα να μην δίνουμε αφορμή, να μην τους δίνουμε πάτημα να προχωρούν σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, κινήσεις και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως έγινε με αυτή την απαράδεκτη πρωτοβουλία της Αυστρίας σε συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ερήμην της Ελλάδος. Αλλά για να μην δίνουμε αφορμές και πατήματα, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ, να τηρούμε δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα. “Τρέχει” με καθυστέρηση την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να ήμασταν έτοιμοι».
Όσον αφορά τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε επαφές που είχε στο ΕΛΚ, σε συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο την κα Μέρκελ, ενημέρωσε ευρωπαίους πρέσβεις, τον πρέσβη της Τουρκίας, ζητήσαμε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής, ώστε να διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις προσδοκίες των αγροτών
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι «οι αγρότες συνειδητοποιούν την διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγρότες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εμπιστεύτηκαν, τον ανέδειξαν πρώτη δύναμη και στον θεσσαλικό κάμπο και σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Και πραγματικά η επίθεση που γίνεται αυτή την ώρα από την κυβέρνηση -και στο εισόδημα με τη φορολόγηση, που τετραπλασιάζεται ουσιαστικά, αν λάβει κανείς και το 100 % της προκαταβολής και τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση μιας σειράς απαλλαγών που απολαμβάνουν άλλοι αγρότες ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι το αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια- δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα». Και κατέληξε ότι «οι αγρότες μπορεί να φύγουν από τα μπλόκα κάποια στιγμή, γιατί αρχίζουν οι αγροτικές εργασίες, αλλά νομίζω ότι έσπασε αυτή η σχέση που πήγε να δημιουργηθεί, σχέση εμπιστοσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε πολύ γρήγορα τις προσδοκίες τους…».

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Προηγούμενο άρθρο Πικετοφορία οργανώνει το Εργατικό Κέντρο
Επόμενο άρθρο Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟΔΕ Λάρισας