Ειδήσεις

Α. Βαγενά : Α’ Συνάντηση των μελών της ΚΟΦ Ελλάδας-Μαυροβουνίου


Την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύσκεψη εργασίας μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου και των εκπροσώπων των μαυροβουνιακών αρχών. Η σύσκεψη έλαβε χώρα υπό τη διεύθυνση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αρμοδίου για θέματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας, κ. Τάσου Κουράκη και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, καθηγ. Κώστα Δουζίνα.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας, κ. Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, και ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αντιπρόεδρος της ομάδας και συντοπίτης βουλευτής της ΝΔ. Από πλευράς Μαυροβουνίου, η αποστολή περιέλαβε τους κ.κ. Aleksandar A.Pejović, Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Επικεφαλής Διαπραγματευτή του Μαυροβουνίου, και PetarPopović, Πρέσβη του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, ενόψει και των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς των διευθυνόντων τη συζήτηση, τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος της ομάδας φιλίας, κ. Άννα Βαγενά, η οποία αφιέρωσε την εισήγησή της στην αξία της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των λαών των οποίων οι χώρες είναι μικροί ή/και μεσαίοι παίκτες στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προέδρου, ο πολιτισμός είναι εκείνος που ενώνει του λαούς, η δε πλούσια πολιτιστική παραγωγή τόσο της Ελλάδας όσο και του Μαυροβουνίου αποκαλύπτει πεδία όπου θα μπορούσε να υπάρξει συντονισμός δράσης με σκοπό τη βάθυνση της συνεργασίας, αλλά και των μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.
Στις επισημάνσεις των Μαυροβουνίων απεσταλμένων σχετικά με την έλλειψη απευθείας πτήσεων που θα συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και την αναγκαιότητας προώθησης κοινών τουριστικών πακέτων, η κ. Βαγενά δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην Ελληνική κυβέρνηση, πράγμα το οποίο και έπραξε ήδη, προβαίνονταςσε σχετικές παρεμβάσειςπρος τους αρμόδιους για θέματα υποδομών και τουρισμού Υπουργούς.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεισφορά των λαών στην άσκηση της διπλωματίας, υπό το πνεύμα της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας. «Ακόμη και οι μικροί στην διεθνή σκηνή μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια σε ανθρωπιά και ιστορία χώρα, μια μικρή δύναμη με μεγάλες δυνατότητες. Το ίδιο και το Μαυροβούνιο. Χρέος, των μικρών, λοιπόν, παικτών είναι να δουλέψουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν και να προωθήσουν το δίκαιο, έναντι των μεγάλων δυνάμεων που κάποτε καταλαμβάνονται από πλεονεξία, αλλά και αδιαφορία για τα προβλήματα των μικρών».
«Αν δεν δράσουμε εμείς, αν δεν συνασπιστούμε, ιδίως σε περιόδους κρίσης, τότε τίποτε να μην περιμένουμε να αλλάξει», τόνισε η κ. Βαγενά, προσθέτοντας ότι «η πείρα μας διδάσκει πως ακόμα και οι μικρές δυνάμεις, όταν έχουν λαούς ενωμένους και αλληλέγγυους, μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας… ας πάψουμε, συνεπώς, να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων και ας γίνουμε οι συν-δημιουργοί τους».
Τέλος, με επιστολή του ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου ευχαρίστησε προσωπικά την Πρόεδρο της ομάδας φιλίας, κ. Άννα Βαγενά, για τις κινήσεις της, υπογραμμίζοντας ότι προσδοκά με την ίδια αμεσότητα και ταχύτητα να συνεχιστούν οι επαφές με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών για τις δύο χώρες.

Της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας-Μαυροβουνίου Άννας Βαγενά, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τις ζωονόσους στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Προτάσεις εξορθολογισμού της δαπάνης για συγγράμματα