Ειδήσεις

Μάξιμος : Η δημόσια παιδεία κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προασπίσουμε


«Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις των εκπροσώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του χώρου της έρευνας όσον αφορά την ουσία του διαλόγου για την παιδεία. Ο χρόνος θα δείξει αν επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, αποσπασματικός ή γίνεται απλά και μόνο προκειμένου να προσφέρει άλλοθι σε προειλημμένες αποφάσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας.
«Παρόλα αυτά» όπως είπε «εμείς προσερχόμαστε με καλή διάθεση στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, γιατί πιστεύουμε ότι η δημόσια παιδεία, η δωρεάν παιδεία, είναι ένα όχημα κοινωνικής κινητικότητας. Η δημόσια παιδεία είναι αυτή που δίνει την δυνατότητα σε παιδιά φτωχών οικογενειών, σε παιδιά που προέρχονται από αδύναμα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα να έχουν ευκαιρίες καλύτερης ζωής. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προασπίσουμε και γι’ αυτό είμαστε εδώ να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας».
Ο κ. Χαρακόπουλος θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα ανέδειξε βασικά προβλήματα και κακοδαιμονίες του εκπαιδευτικού συστήματος:
Με αφορμή τις κατά καιρούς διατυπωθείσες απόψεις για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναρωτήθηκε «τι συνέπειες θα έχει στη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων η δυνατότητα να εγγράφονται όλοι όσοι το επιθυμούν στα πανεπιστήμια». Επιπλέον, έθεσε θέμα επανόδου της βάσης του δέκα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ρωτώντας «αν η κατάργησή της συνέβαλε στην αναβάθμιση τους». Όπως χαρακτηριστικά είπε «σημείωσα με ενδιαφέρον το ζήτημα που έθεσαν εκπρόσωποι των ΤΕΙ, όσον αφορά την αρνητική αναλογία, που υπάρχει ανάμεσα στους εισακτέους και στους πτυχιούχους. Μήπως η κατάργηση της βάσης συνέβαλε προς αυτή την εξέλιξη;»
Αναφορικά με «το άρθρο 16 του Συντάγματος και την αναθεώρησή του, που τόσο μας έχει ταλανίσει στο παρελθόν» ο κ. Χαρακόπουλος έθεσε το ερώτημα αν «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα συμβάλει στην ευγενή άμιλλα με το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Επιπλέον, ζήτησε με βάση την εμπειρία από την πενταετία που πέρασε από την ψήφιση του νόμου του ν.4009, γνωστού ως «νόμου Διαμαντοπούλου» να αξιολογηθεί αν πέτυχε τους στόχους του ή χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε, επίσης, ζήτημα δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίνεται αυτή η δυνατότητα, ώστε τα πανεπιστήμια να διεθνοποιηθούν και να αποκτήσουν έσοδα από τα δίδακτρα των φοιτητών εκτός χωρών ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα τα ΑΕΙ να προσφέρουν εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες σε όλο τον κόσμο.
Αναφορικά με τις ενστάσεις για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ την περίοδο της κρίσης σημείωσε ότι «παρήλθε η περίοδος των παχαίων αγελάδων και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δαπάνες για την παιδεία έχουν πέσει δραματικά», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προτείνουν «και άλλους τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών των ιδρυμάτων» και ζήτησε να πουν αν είναι «ικανοποιημένοι από την έως τώρα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» και «αν επιβάλλεται χωροταξική ανακατανομή των ΑΕΙ».

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος
Επόμενο άρθρο Στην Όσσα και Αμπελάκια ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος