Η Νέα Λάρισα για τον Αχελώο


Οι τελευταίες εξελίξεις επί του ζητήματος των έργων του Αχελώου αφορούν τα εξής:
1. Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών & Δικτύων, κος Χρ. Σπίρτζης
Με την κατάθεση έγγραφης απάντησης του στη Βουλή προς τον ερωτώντα Βουλευτή κο Κων. Τσιάρα (7/1/2016)
2. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κος Π. Σκουρλέτης
Με το δελτίο τύπου που εξέδωσε την 4/2/2016 μετά τη πρόσφατη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και εκπροσώπους φορέων.
3. ΣτΕ
Με την επικείμενη εκδίκαση (24/2) της προσφυγής κατά των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης
Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού κου Σκουρλέτη :
• Είναι αμφίσημες με την Κυβερνητική πολιτική της προοπτικής των έργων του Αχελώου όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο για τα έργα Υπουργό κο Σπίρτζη,
• Δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμότητα η προσωπική αναφορά του με τη θεσμική του ιδιότητα, με χαρακτηρισμό της μερικής εκτροπής ως «χίμαιρα» και «ιδέα νεκρή»
• Δεν έχει καμία στέρεα βάση η μηδενική άποψη που εκφράζεται περί της εκτροπής. Ούτε τεκμηρίωση τεχνική και μετρήσιμη και κοστολογημένη λύση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία ούτε και νομική, ειδικά μετά τις απαντήσεις της ΔΕΕ επί των προδικαστικών ερωτημάτων του ΣτΕ το 2012.
• Δεν συνάδει η θετική του άποψη για τη λειτουργία της Μεσοχώρας ως Η/Υ έργο με την παρελκυστική τακτική του να μην υπογράφει την έτοιμη νέα ΑΕΠΟ της Μεσοχώρας που αποτελεί το προαπαιτούμενο για το συντονισμό ΔΕΗ- Κυβέρνησης για τις επόμενες ενέργειες μετεγκατάστασης του οικισμού, πλήρωσης του φράγματος και λειτουργίας του Η/Υ σταθμού.
• Αποτελεί πολιτικό παράδοξο η μη στήριξη των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης στην εκδίκαση της προσφυγής για ακύρωσή τους στο ΣτΕ (24/2) με αποτέλεσμα αν αυτό συμβεί να μπλοκαριστούν όλα τα υδατικά έργα στη χώρα μέχρι την έγκριση νέων ΣΔ. Και αυτό φυσικά το κάνει με προφανή στόχο την «εκπαραθύρωση» του ισχύοντος σεναρίου της «μικρής εκτροπής των 250 εκ μ3» στα πλαίσια της διαδικασίας αναθεώρησης των ΣΔ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ Λάρισας της 18/12/2014 υπήρξε μία κατά πλειοψηφία απόφαση με αρ. 643 (η οποία όμως ακόμα δεν αναρτήθηκε και ακόμα δεν υλοποιήθηκε από τον Δήμαρχο ως οφείλει). Σημειωτέον ότι, η άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί (των 10 σημείων) είχε 10 ΝΑΙ, 15 ΠΑΡΟΝ (13 της συμπολίτευσης!) και 10 ΟΧΙ (της υπόλοιπης συμπολίτευσης).
(επισυνάπτεται το απομαγνητοφωνημένο τμήμα των πρακτικών που αφορά την τοποθέτηση & τελική πρόταση του Δημάρχου κου Καλογιάννη η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία)
Θεωρούμε ότι, με βάση τις τοποθετήσεις όλων και την απόφαση της 18/12/2014 του ΔΣ, συνεκτιμώντας και τα παραπάνω πρόσφατα αλλά και επικείμενα γεγονότα, είναι απολύτως απαραίτητο να υπερψηφιστεί ομόφωνα ένα ψήφισμα στη βάση του κοινού τόπου που οι τοποθετήσεις όλων των πτερύγων εμπεριέχουν μέσα στην συνολική τοποθέτησή τους.
(επισυνάπτεται «Σχέδιο Ψηφίσματος)

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος Μάριος Ξηρομερίτης
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά
Επικεφαλής Νέας Λάρισας Δημοτικοί Σύμβουλοι

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα για έργα μέσω ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Τραγικά τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία