Το Δάσος των Αγ. Θεοδώρων στην Ολομέλεια της Βουλής — Άννα Βαγενά: Να εμπιστευτούμε τη σοφία των τοπικών κοινωνιών


«Να εμπιστευθούμε τη σοφία των τοπικών κοινωνιών· όταν δεν υπάρχουν άλλα συμφέροντα από πίσω, οι τοπικές κοινωνίες σε θέματα ιστορίας, πίστης και προστασίας του περιβάλλοντός τους πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο». Αυτή η φράση αποτελεί την επιτομή της εισήγησης της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννας Βαγενά κατά την υποστήριξη της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το δάσος των Αγ. Θεοδώρων της Ραψάνης, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2016.
Η Άννα Βαγενά κατά την πρωτολογία της δεν παρέλειψε να τονίσει την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή της για τη συζήτηση ενός προβλήματος της πατρογονικής της γης, της Ραψάνης. Όπως ανέφερε, περαιτέρω, η βουλευτής, το δάσος των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί μια μοναδική περίπτωση όπου η φυσική κληρονομιά παντρεύεται με την ιστορία, τον πολιτισμό και το βαθιά ριζωμένο θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων. Είναι ένα μνημείο μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Έχει δε καταστεί καταφύγιο για σπάνια είδη μικρο-πανίδας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά, όχι μόνο η ιστορική και θρησκευτική, αλλά και η περιβαλλοντική του σημασία.
Για την επέμβαση του Δασαρχείου που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, η Άννα Βαγενά ανέφερε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μεν κατά το γράμμα του νόμου, όχι όμως και κατά το πνεύμα του Συντάγματος, εξαίροντας την ανάγκη επικαιροποίησης των απαρχαιωμένων διαχειριστικών μελετών.
Από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης αφού εξήγησε ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA, ξεκαθάρισε ότι το δάσος των Αγ. Θεοδώρων –για την ώρα– δεν έχει υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.
Επαινώντας δε την πρωτοβουλία της Άννας Βαγενά να αναδείξει το θέμα, πρότεινε τέσσερις κανονιστικές λύσεις με σκοπό να καταστεί το δάσος προστατευόμενο μνημείο της φύσης, προκειμένου να πάψει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό το διαζύγιο μεταξύ του γράμματος του νόμου και της σοφίας των τοπικών κοινωνιών».
Ολοκληρώνοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η Άννα Βαγενά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα η Διοίκηση να συμπορεύεται με τις τοπικές κοινωνίες με σκοπό την προστασία του δασικού μας πλούτου.
Όπως δε είπε με νόημα απευθυνόμενη στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος «πολλές φορές οι ντόπιοι έχουν μία σοφία που πρέπει να την παίρνουμε υπόψη μας. Να μην κάνουμε πράγματα που έρχονται να ‘φορεθούν’ στις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, όταν βεβαίως αυτές βλέπουμε ότι δεν έχουν συμφέροντα άλλου είδους από πίσω. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν άλλα συμφέροντα. Υπάρχει μόνο η αγάπη των ανθρώπων για το δάσος τους».
Μάλιστα, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι δραστήριες δημοτικές αρχές του τόπου θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους την πρόθεση του Υπουργείου να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη του δάσους.
Τέλος, ο ίδιος ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων στη συνεδρίαση, κ. Αναστάσιος Κουράκης, υπεραμύνθηκε της ανάγκης προστασίας του δάσους και ευχήθηκε να δοθεί άμεσα θεσμική λύση.

Προηγούμενο άρθρο Λαϊκό γλέντι της κομ. οργάνωσης Ολύμπου του ΚΚΕ
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση προγράμματος εξετάσεων των Τεχνικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων