Στη Διακοινοβουλευτική Ορθοδοξίας ο Μάξιμος


«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι ένας σημαντικός θεσμός με πλούσιο και δημιουργικό παρελθόν. Έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της λειτουργίας της στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών που συμμετέχουν, δια των εκπροσώπων τους βουλευτών, αλλά και στην προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Ορθοδοξία. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ορθοδοξία είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις που άπτονται από τον αγώνα της επιβίωσής της στην πολύπαθη Εγγύς και Μέση Ανατολή, έως τον ρόλο της σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΔΣΟ οφείλει να εντείνει την παρεμβατική της δράση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ελπίζω και εγώ, ως νέο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, να συμβάλλω στο μέτρο των δυνάμεών μου». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον ορισμό του ως ενός εκ των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εθνική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Στη ΔΣΟ συμμετέχουν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης και οι βουλευτές κ.κ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης του ΣΥΡΙΖΑ και Αθανάσιος Μπούρας της ΝΔ.
Η ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Στους σκοπούς της που διακηρύχτηκαν στο ιδρυτικό της συνέδριο το 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής αναφέρονται μεταξύ άλλων:
Η ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας στο πλαίσιο της ΕΕ ως σημαντικής και αναγκαίας πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής έκφρασης για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Η συμβολή του οικουμενικού και ενωτικού πνεύματος της Ορθοδοξίας τόσο για την υπέρβαση των ακραίων εθνικιστικών, ομολογιακών και θρησκειακών αντιθέσεων, όσο και για την εξεύρεση αποτελεσματικών μέσων προστασίας των εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η υποστήριξη του ρόλου του Ορθόδοξου πολιτισμού ως ενωτικής δυνάμεως στην Ανατολική Ευρώπη και ως γέφυρας της Ευρώπης για τις σχέσεις της με άλλους πολιτισμούς.
Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο των χριστιανών, όσο και των πιστών των άλλων θρησκειών στις ευρωπαϊκές χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο με παρεμβάσεις στους διεθνείς οργανισμούς και στις τοπικές κρατικές αρχές.
Στη ΔΣΟ συμμετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές, τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης, από την Ευρώπη (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ομοσπονδία της Ρωσίας, Σερβία, Φινλανδία), την Αυστραλία, την Ασία (Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Συρία), την Αφρική (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Κονγκό, Μοζαμβίκη, Ουγκάντα, Σουδάν), την Αμερική (Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδάς).
Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, εκτελεστικό της όργανο είναι η Διεθνής Γραμματεία, μόνιμα μέλη της οποίας είναι η Ελλάδα και η Ρωσία. Ο Πρόεδρος είναι Ρώσος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας είναι πάντοτε Έλληνας βουλευτής.

Στη φωτογραφία ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ και με τον ειδικό σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη.

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα του Δήμου Τεμπών για τους αγρότες
Επόμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας για το διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων