Ο Ν. Παπαδόπουλος για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων


Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί (με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004) ως διεθνής ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με μοναδική αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Την ημέρα αυτήν κάθε χρόνο, τιμούμε την μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων Εβραίων που αφανίστηκαν από τους ναζί αλλά και την μνήμη των Ελλήνων πολιτών που έσωσαν τους συμπολίτες τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε 6 περίπου εκατομμύρια. Πρόκειται για το «Ολοκαύτωμα» τη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας.
Εκτός των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, από τις ναζιστικές δυνάμεις θανατώθηκαν και χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Ελληνίδες, όπως επίσης και 1 εκατομμύριο Ρομά, 250.000 φυσικά ή διανοητικά ανάπηροι και 9.000 ομοφυλόφιλοι.
Ανάμεσα στα 6 εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, 67.151 ήταν Έλληνες συμπολίτες μας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Από τις διώξεις και τον θάνατο δεν ξέφυγαν ούτε και όσοι είχαν διατελέσει Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Το «Ολοκαύτωμα» λοιπόν μας υπενθυμίζει ότι οι προκαταλήψεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος, ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση εκτρέφει την μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ίδια την βία.

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Το Ολοκαύτωμα ματωμένο σύμβολο για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις