Δήλωση του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου για το αγροτικό


Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα γι’αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε την πολιτική των θεσμών που ζητάνε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και να στηρίξουμε τον μικρομεσαίο γεωργό-κτηνοτρόφο που θέλει να μείνει στο χωριό του και στο χωράφι του.
Υπενθυμίζεται ότι στον σκληρό πυρήνα των προαπαιτούμενων βρίσκεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 26% από 13%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% τουλάχιστον έως το 2017, η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ και ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ στο πλαίσιο της εξομοίωσής τους με αυτές του ΙΚΑ.
Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει το “στίγμα” των προτάσεων που θα διαπραγματευτεί, αν και τα σενάρια είναι αρκετά και επιδέχονται συνδυασμών.
Η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη – τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση, που, όπως επισημαίνει εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του αγροτικού εισοδήματος και δίκαιη κατανομή βαρών. Εκτιμάται ότι, αν από το ένα τρίτο του συνόλου που δηλώνεται εξασφαλιστεί ακόμα ένα τρίτο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό, που μπορεί να εισφέρει δημοσιονομικά.
Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής
1. όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
2. χρήση κλιμακωτών συντελεστών με τους οποίους θα επιβαρύνεται λιγότερο ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης
3. ταυτόχρονα θα διεκδικηθεί να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Έτσι μπορεί ο συντελεστής να πάει στο 20%, αλλά το φορολογητέο εισόδημα θα είναι μικρό, ενώ παράλληλα θα αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος από τις “γκρίζες” συναλλαγές αγροτικών προϊόντων αποφέροντας αύξηση δημοσίων εσόδων, και μάλιστα υπολογίσιμη.
4. επιπλέον η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για τους αγρότες αλλά και στην ελάφρυνση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του νέου, των συνεταιρισμών, όσων καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.
5. τρεις κλίμακες φορολογίας με βάση το κέρδος (όχι τον τζίρο)
6. σε σχέση με το ασφαλιστικό εξετάζεται, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης, εθνική σύνταξη ως η κατώτατη για τους αγρότες και από το όριο αυτής και πάνω να θεσπιστούν κλίμακες, είτε προαιρετικές είτε με βάση το εισόδημα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να καταθέσει ένα σχέδιο αναβάθμισης, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα με σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και αξιοποίηση της σχολάζουσας, δημόσιας, αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Άμεσα αναμένεται να “έλθει” η κάρτα του αγρότη, με την οποία οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις και να χρηματοδοτεί εργασίες της εκμετάλλευσής τους σε ετήσια βάση μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Επιπλέον θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση του μηχανισμού διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, μειώνοντας σημαντικά πρόστιμα και καταλογισμούς της Ε.Ε. Επιπλέον θα επανέλθει ο γεωπόνος στο χωράφι: με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Παράλληλα θα ενισχυθούν, μέσω κινήτρων, συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, που αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου το 2016, στόχος είναι να διευκολυνθεί η συλλογική οργάνωση των αγροτών. Το αμέσως επόμενο θεσμικό πλαίσιο αφορά την οργάνωση της εμπορίας “από το χωράφι και τον στάβλο έως το ράφι”.
Συγχρόνως αναμένεται να αξιοποιηθούν το ΠΑΑ και το ΕΠΑΛΘ (αλιεία) προγράμματα συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δισ ευρώ.
Από τις αρχές του 2016 θα αναδειχθεί το ΠΑΑ στην περιφέρεια και θα γίνουν οι σχετικές προσκλήσεις, ενώ προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες θα αποτελέσουν συνολικά “σημείο αναφοράς”.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης -επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς- για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, επαγγελματική κατάρτιση, προγράμματα leader κ.λπ., ενώ παράλληλα όσοι εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με “μπόνους” 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Σιούφας: Tήρηση της εντολής με σοφία
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση της Άννας Βαγενά για το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας