Μάξιμος :Απαράδεκτη η κατάργηση υποτροφιών ΙΚΥ σε αριστούχους φοιτητές


«Η περικοπή των υποτροφιών στους άριστους φοιτητές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνιστά μια πράξη απαράδεκτη, που αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις για τη αριστεία του προηγούμενου υπουργού Παιδείας της “πρώτης φοράς αριστερά” δεν ήταν ατόπημα της στιγμής. Δυστυχώς, οι σημερινοί κυβερνώντες προτάσσουν άλλες προτεραιότητες με στενά κομματική οπτική». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Αθανασίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τις περικοπές των παρεχόμενων προς τους φοιτητές υποτροφιών από το ΙΚΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του είχε επισημάνει ότι «η μη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους καταφέρεται εναντίον της ίδιας της αξίας της αριστείας, αφαιρεί το κίνητρο για υψηλότερες επιδόσεις από μαθητές και φοιτητές και οδηγεί σε μια ισοπεδωτική αντίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει πως «στον προϋπολογισμό του ΙΚΥ για το έτος 2015 δεν εγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. που διακρίθηκαν στις εξετάσεις Εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 και για την επίδοση τους στα εξάμηνα σπουδών για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-13, 2013-14, 2014-15. Η μη εγγραφή σχετικών πιστώσεων οφείλεται στο ότι το κόστος των ανωτέρω προγραμμάτων υπερβαίνει τα 13.000.000 Ευρώ, ενώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση του Ιδρύματος για το έτος 2015 ανέρχεται σε 2.156.446 Ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας και λειτουργικές δαπάνες».
Αντ’ αυτών το υπουργείο, όπως αποκαλύπτει η απάντηση αναμένει κάποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, που ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες ενέργειες για την ένταξη και χρηματοδότηση των προγραμμάτων χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με αναδρομική ένταξη των προγραμμάτων από το ακαδ. έτος 2007-2008». Ενώ «περαιτέρω, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού Εκπ/ση & Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, το ΙΚΥ κατέθεσε συνολικά 8 προτάσεις για υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών καθώς και άλλες δράσεις, ως προς τις οποίες η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Στην απάντηση περιλαμβάνονται, επίσης, οι υποτροφίε

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων
Επόμενο άρθρο Ευχές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το νέο έτος