Μάξιμος : Πλήγμα στον τουρισμό η αδυναμία έγκαιρης χορήγησης βίζας


«Η αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης των κατά τόπους Προξενικών μας Αρχών στα αιτήματα χορήγησης βίζας, όπως στη Ρωσία -μετά και την όξυνση των σχέσεων της Μόσχας με την ανταγωνίστρια στο τουριστικό μας προϊόν Τουρκία- συνεπάγεται σημαντικές απώλειες τουριστικών αφίξεων, που είναι ζωτικές για την ελληνική οικονομία», Τα παραπάνω σημειώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Ξυδάκη σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε με συναδέλφους του.
Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούσαν από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης θεωρήσεων από τις Προξενικές Αρχές, κατά προτεραιότητα δε στις χώρες εκείνες που αποτελούν σημαντικές αγορές για τον Ελληνικό Τουρισμό. Από την απάντηση προκύπτει ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, χωρίς το αρμόδιο υπουργείο να έχει δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει πως «το VIS είναι ένα μεγάλο, ασφαλές πληροφοριακό σύστημα, το οποίο διευκολύνει τους ελέγχους και τη χορήγηση θεωρήσεων από τις προξενικές Αρχές των κ/μ και τα συνοριακά σημεία εισόδου, βοηθά στην καταπολέμηση των καταχρήσεων (άγρα θεωρήσεων κλπ), προστατεύει τους ταξιδιώτες από ενδεχόμενη κλοπή της ταυτότητας τους, μέσω της χρήσης των βιομετρικών, όταν τρίτα άτομα επιχειρούν να ταξιδεύσουν με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, και εν τέλει προσφέρει τη δυνατότητα να διευκολύνονται, έτι περαιτέρω, οι καλής πίστεως ταξιδιώτες».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι «το VIS, ως ασφαλές πληροφοριακό σύστημα έχει πράγματι αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά στη χρήση και εφαρμογή του. Είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη χορήγηση των θεωρήσεων και απαιτείται περισσότερο προσωπικό για τη διεκπεραίωση τους. Μολονότι η συγκυρία είναι δύσκολη, οι οικονομικοί πόροι περιορισμένοι και οι ελλείψεις σε προσωπικό κάθε άλλο παρά αμελητέες, το ΥΠΕΞ έχει αναλάβει σειρά δράσεων για να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικώς οι προξενικές μας Αρχές, όσον αφορά στη χορήγηση θεωρήσεων».
Ιδιαίτερα, για τη Ρωσία, ο κ. Ξυδάκης θεωρεί ότι «η σημαντική πτώση, η οποία σημειώθηκε στην αγορά της Ρωσίας το 2015, οφείλεται κυρίως στις κυρώσεις, στη μεγάλη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και στην πολιτική της ρωσικής κυβερνήσεως για ενίσχυση του εσωτερικού της τουρισμού. Η κρίση στην Κριμαία ήταν, επίσης, ένας βασικός λόγος ανάλογης συρρικνώσεως της ουκρανικής αγοράς». Αντιθέτως, αναφέρει ότι «παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα, την Ινδία, την Αρμενία, τη Γεωργία και άλλες χώρες», χωρίς όμως να παραθέτει συγκριτικά στοιχεία.

Προηγούμενο άρθρο Ο Αι Βασίλης ήρθε με …Phantom της 110 Πτέρυγας Μάχης
Επόμενο άρθρο Πράσινο φως για απαλλοτρίωση κτισμάτων απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο