Κέλλας από Μόναχο : Να προτάξετε και εσείς την αλληλεγγύη


Από το Μόναχο ξεκίνησε η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, τις συναντήσεις της, με Γερμανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ιδρύματος Hans Seidel, για την διατήρηση και εμβάθυνση των φιλικών και εταιρικών δεσμών των δύο χωρών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), κ. Christian Kettner, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ.  Thomas Kreuzer και τον πρώην Υπουργό και Α’ Αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, κ. Reinhold Bocklet, με κύρια θέματα συζήτησης, το μεταναστευτικό και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Μεταναστευτικό

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Τουρκία οφείλει να είναι η χώρα στο έδαφος της οποίας θα πρέπει να πραγματοποιείται  η πρώτη καταγραφή προσφύγων, με τον κ. Κέλλα να τονίζει πως «η  Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Είναι αναγκαία μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό με δεσμευτικά όρια κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες. Τα κέντρα υποδοχής και υποβολής αιτήσεων ασύλου (hot spots), πρέπει να δημιουργηθούν κυρίως στην Τουρκία, αφού εκεί βρίσκεται η κύρια δίοδος εισόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και εκεί πρέπει να γίνεται η πρώτη καταγραφή αλλά και η επαναπροώθησή τους. Τότε και μόνο το Αιγαίο, θα πάψει να αποτελεί υγρό τάφο εκατοντάδων ψυχών».  Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Λαρισαίος πολιτικός, επεσήμανε, «Γνωρίζω καλά την παράδοση που έχει η Γερμανία σε προσφυγικά θέματα, άλλωστε είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανταποκριθεί στο προσφυγικό πρόβλημα. Μόνο η Βαυαρία, δέχεται καθημερινά 3000 μετανάστες, την ώρα που οι γειτονικές σας χώρες, Τσεχία και Ουγγαρία, υψώνουν φράχτες. Η Ελλάδα και παρά τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε, χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα, γι’ αυτό η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για κοινές και ενισχυμένες  περιπολίες, είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Ελληνογερμανικές σχέσεις

Ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε εκτενή αναφορά στις Ελληνογερμανικές σχέσεις, έχοντας ο ίδιος έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Γερμανία, μιας και για αρκετά χρόνια σπούδασε και εργάστηκε εκεί.

«Οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, δεν είναι σχέσεις τυπικές και αδύναμες, αλλά ισχυρές και ειλικρινείς. Οι αλληλεπιδράσεις που έχουν οι δύο χώρες είναι έντονες και καμία κρίση αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του βουλευτή, ενώ αναφερόμενος και στην συμβολή των Ελλήνων, στην ανάπτυξη της Γερμανίας, ο κ. Κέλλας, τόνισε «Η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρά τις ανοιχτές πληγές της, πρόταξε την αλληλεγγύη και τη συμφιλίωση και βοήθησε όσο μπορούσε τον Γερμανικό λαό. Επίσης οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του 50’, ήταν από τους βασικούς συντελεστές του οικονομικού θαύματος που συντελέστηκε στη Γερμανία και σήμερα  χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες, φιλοξενούνται στη χώρα σας, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Για όλους αυτούς τους λόγους και μη παραβλέποντας τις προσπάθειες που έχετε κάνει προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την οικονομική βοήθεια, προς τη χώρα μας, είναι αναγκαίο να κατανοήσετε ότι έχετε να κάνετε με έναν κουρασμένο λαό που έχει ανάγκη την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Είναι η στιγμή να προτάξετε και εσείς την αλληλεγγύη».

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Ρίχνετε στον Καιάδα ολόκληρες κοινωνικές ομάδες!
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια οριστικοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων