Με επιτυχία η 3η Πανδημοτική γιορτή ελιάς του Δ.Τεμπών


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 3η Πανδημοτική γιορτή ελιάς του Δ.Τεμπών το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου στην τοπική κοινότητα Γόννων . Την πρωτη ημέρα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τους καθηγητές:

Εισαγωγή από τον γεωπόνο του Δήμου Τεμπών Μπετχαβέ Σπύρο με θέμα «Η ελαιοκαλλιέργεια στον Δήμο Τεμπών».

– Κατής Νικ. – καθηγητής Α.Π.Θ. «Οι πιο σημαντικές ασθένειες της ελιάς και τρόποι αντιμετώπισης». Επίσης τα πρώτα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε εδάφη της περιοχής μας.

– Χαρουνχάκης Γιάννης (γεωπόνος) «Το κλάδεμα της ελιάς»

– Τσαντήλας Χρήστος, γεωπόνος εδαφολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»- «Ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου και του λαδιού και παράγοντες που το επηρεάζουν».

– Dr Κουρέτας  Καθηγητής  φυσιολογίας   Ζωικών οργανισμών και Τοξικολογίας  «Ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις στον τομέα του ελαιολάδου στο νέο ΕΣΠΑ».

Παρεμβάσεις από Βασιλάκου Μαρία (γεωπόνος) -Ομάδα παραγωγών Πουρναρίου -Ερωτήσεις και απορίες από γεωπόνους, εμπόρους και το κοινό.

Ομιλία Δημάρχου Τεμπών την 2η ημέρα στην γιορτη ελιας  την  Κυριακη 29 Νοεμβρίου .

Κύριε Περιφερειάρχη ,
Κύριοι βουλευτές ,πρόεδροι αγροτικών συν/μων και τοπικων συμβουλίων ,συνάδελφοι του α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης εκλεκτοί προσκεκλημένοι ,αγαπητοί δημότες ,φίλοι και φιλες .
Σας καλοσωριζουμε στην 3η Πανδημοτική γιορτη ελιας που διοργανώνεται απο τον Δ.Τεμπών μεσω του ΔΟΠΑΠΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αναπτυξιακή εταιρια (ΑΕΝΟΛ) που σκοπό εχει να ωφελήσει της οικονομία της περιοχης και να αποτελέσει κοινό τοπο συνάντησης αγροτών ,εμπόρων ,ελαιοπαραγωγών ,τυποποιητών και επιστημόνων .
Εχουνε την ελπίδα και την βεβαιότητα  οτι και η φετινή γιορτη ελιας θα συντελέσει στην περαιτέρω αγαστη συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων στην παραγωγη ελιας και ελαιολάδου με απώτερο σκοπό ενα ποιοτικότερο αλλα ταυτόχρονα οικονομικό τελικό προϊόν που θα λητουργησει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας ,μια αναζωογόνηση επιβλεβλημενη απο καθε αλλη φορα .
Η καθιέρωση πλέον αυτής της γιορτής ειναι σίγουρο απο μονη της ενα σημείο αναφορά του πολιτισμου και της αναπτυξιακής μας δυναμικής .
Εχουμε την τύχη και την χαρα να βρίσκουμε διπλα μας ανθρωπους με μεράκι που δεν τους λειπει η διαθεση της προσφοράς οι οποίοι είτε μεσω οργανωμένων φορέων είτε μεμονωμένα δρουν και υποστηρίζουν το τον τοπο τους ,τον τοπο μας .
Αυτην την προσπαθεια ο Δ.Τεμπων την χαιρετά ,την στηριζει ,την επιβραβεύει και την επιδιώκει στον μαλλον .
Ενας απο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για το δημο μας ειναι ο πρωτογενής τομέας σε ενα Δημο οπου η ποικιλομορφία των καλλιεργειών χρειάζονται
ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ και ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ .
Δίνουμε βαρύτητα στην δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης,αγροτικής οδοποιίας και στην ορθολογισμό των αρδευτικών τελών .
Αυτην λοιπον την ωρα σ’αυτον τον  τοπο ,σε τούτη την γιορτη στεκόμαστε διπλα στον ελαιοπαραγωγό που ολο το χρονο κοπιάζει για την ποοτικη του καλλιέργεια,
Η γιορτη ελιας εχει πια καταστεί θεσμός ,αφενός συμβάλλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προιοντων του Δ.Τεμπών καη αφετέρου συμβάλει αποφασιστικά στο να διευρύνουν οι παραγωγοί τις αγορες τους σε μια νεα εξωστρεφη λογική και αντίληψη .
Η φετινή γιορτη αποκτά συμβολική σημασια γιατι:
-προασπιζεται τις αξίες που βάλλονται απο παντου .
– προασπίζεται την κοινωνική συνοχή ,τον σεβασμό στον καταναλωτή ,τον σεβασμό στην ποιότητα ,τον σεβασμό στον διπλανό μας ,τον σεβασμό στον ευάτο μας .
Ελπίζουμε οτι η κοινωνία που θα προκύψει μετα τον ισχυρό κλυδωνισμό θα ειναι μια κοινωνία δικαίου και αλληλοεκτίμησης .
Διαβεβαιώνουμε οτι η Δημοτικη Αρχη θα βρισκεται διπλα στους ελαιοπαραγωγούς και θα ειμαστε αρωγοί στν προσπαθεια ενίσχυσης και δημιουργίας αυτού του εξαιρετικού προϊόντος στα πλαισια των αρμοδιότητων και των δυνατοτήτων μας .Να ευχαριστήσω θερμά οσους συμμετέχουν στην οργάνωση της εκδήλωσης την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας Περιφερεια Θεσσαλίας ,την ΑΕΝΟΛ ,τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας ,τους μαζικούς φορείς και ολους τους παραγωγούς της περιοχης που με την ευαισθησία και την εργατικότητα τους δινουν προστιθέμενη αξία στην ελιά και στο ελαιόλαδο .
Να ευχαριστήσω θερμά και ολους εσας που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας ,δείγμα οτι αυτην την δύσκολη συγκυρία που δεν ειναι μονο οικονομική ,πρυτανεύει ο εθελοντισμός η συνεργασία ,η συνέργεια και η συμμετοχή !!!
Σας ευχαριστω

Χαιρετισμό στην εκδήλωση  πραγματοποίησε  ο Περιφερειάρχης κ.Κώστας Αγοραστός ,οι βουλευτές κ.Χρηστος Κέλλας ΝΔ , Νίκος Παπαδόπουλος ΣΥΡΙΖΑ , Κώστας   Μπαργιώτας ΠΟΤΑΜΙ καθως και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλιας  κ.Παναγιώτης Γούλας , και απο τον Διευθυντή Αγρ.Οικον.Κτην.Π.Ε Λάρισας κ.Παναγιώτη Καλφούτζο.
Ακολούθησαν  πολιτιστικά δρώμενα απο τον Μ.Ε.Σ Γόννων .
Στην Εκδηλωση παραβρέθηκαν εκτος του Περιφερειάρχη κ.Κώστα Αγοραστού και των Βουλευτών κ.Κέλλα ,Παπαδόπουλο και Μπαργιώτα ,ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ.Αθαν .Νασιακόπουλος ,ο Πρόεδρος του ΤΕΙ κ.Παναγιώτης Γούλας ,ο Διευθντής εφημερίδας Ελευθερίας κ.Χρ.Τσαντήλας ,αντιδήμαρχοι του Δ.Τεμπών ,δημοτικοί σύμβουλοι ,Πρόεδροι Τοπικών  συμβουλίων και μέλη αυτών  ,πρόεδροι συλλόγων ,συναιτερισμών ,έμποροι ,παραγωγοί .

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν  περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς .

Το Λαογραφικό Μουσείο ηταν ανοιχτό το διήμερο της γιορτής και ο υπεύθυνος του μουσείου Βασίλης Καραβιδές ξεναγηςε   τους επισκέπτες στον χώρο και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Παράλληλα προσφέρονταν  διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων.

Συνδιοργάνωση .Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε Λάρισας και Α.Ε.ΝΟ.Λ Αναπτυξιακή εταιρια Ν.Λάρισας .

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Σημαντική ημέρα για τον πολιτισμό της πόλης!
Επόμενο άρθρο Αναζητούνται οι 4 κουκουλοφόροι που λήστεψαν μίνι μάρκετ