Κέλλας : Πρώτα η πληρωμή των ενισχύσεων και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ


Την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας – 30 Νοεμβρίου –  για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, τουλάχιστον κατά ένα μήνα αργότερα και πάντα υπό την προϋπόθεση, να πληρωθεί πρώτα η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες, ζήτησε με ερώτησή του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

«Προ ολίγων ημερών, ο αρμόδιος Υπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις που του είχα καταθέσει για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων, ότι οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Καθώς ως τώρα έχει αποδειχτεί ότι το Υπουργείο είναι ανακόλουθο ως προς τις ημερομηνίες πληρωμών, θωρώ ότι είναι απαραίτητη μια παράταση στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, τουλάχιστον κατά ένα μήνα και αφού εισπράξουν τις ενισχύσεις, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι, μέσα σε δύο μήνες έχουν πληρώσει Φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχουν πληρωθεί τίποτα από αυτά που δικαιούνται. Τώρα πώς να πληρώσουν και την αυξημένη εξαμηνιαία ασφαλιστική εισφορά;», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

 

Σύμφωνα με απάντηση σας, σε ερωτήσεις που είχα καταθέσει με συναδέλφους μου (426/21-10-2015 και 508/23-10-2015), με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και άλλων αγροτικών πληρωμών, ενημερώνατε πως η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και οι άλλες αγροτικές πληρωμές, θα ολοκληρωθούν ως τον Ιούνιο και θα δοθούν σε δύο δόσεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, αναμένουν αυτές τις πληρωμές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ήδη μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, έχουν καταβληθεί Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η οικονομική κατάσταση για αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι αφόρητα πιεστική.

Επιπλέον αυτών, ο ΟΓΑ έχει εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ταμείου, καθώς και οι εργάτες γης, να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το Α’ εξάμηνο του 2015, ως τις 30 Νοεμβρίου.

Βεβαίως και οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν. Ζητούμε όμως  την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ. Σε διαφορετική περίπτωση, η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις εισφορές εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα και ο αγροτικός φορέας να χάσει χρήματα και μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού, να μείνει ανασφάλιστο.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να δώσετε παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός : Καλό αλλά σε λάθος χρόνο το νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Φέρνετε «λαιμητόμο» στις συντάξεις!