Μάξιμος: Μέτρα για ασφάλεια στις Παιδικές Χαρές


«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών, και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει, ούτε η οικονομική κρίση για να παρατηρείται ολιγωρία ή και αδιαφορία στη λήψη μέτρων στις παιδικές χαρές των Δήμων όλης της χώρας, οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές της σωστής λειτουργίας, όπως σαφώς ορίζονται από τον νόμο». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει, για τη αναγκαία μέριμνα για την ασφάλεια των παιδικών χαρών, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως, είκοσι επτά βουλευτές του κόμματος ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό αν θα προχωρήσει η αποκατάσταση των σφραγισμένων ή αποξηλωμένων Παιδικών Χαρών, και πως θα ενισχυθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην προσπάθεια προσαρμογής τους στις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, καθώς επίσης και τι γίνεται για την ανασύσταση των Επιτροπών Ελέγχου για τις Παιδικές Χαρές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «υπουργική απόφαση στις 21-5-2014, του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, προέβλεπε ότι μέχρι τις 30-6-2014 οι δημοτικές αρχές όφειλαν να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, στις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού οι αρμόδιες για τη διενέργεια ελέγχων Επιτροπές, δεν λειτούργησαν ουσιαστικά, καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων έγιναν μη αμειβόμενες και τα μέλη στην πλειοψηφία τους δε δέχονταν να καλύψουν μόνα τους έξοδα μετακίνησης και εργασίας.

Τον Μάιο του 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, νυν πρόεδρος της βουλής, κ. Ν. Βούτσης, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 15/22-5-2015 Εγκύκλιο, με την οποία καλούσε τους Δήμους να σφραγίσουν ή να αποξηλώσουν τις επικίνδυνες πλέον παιδικές χαρές στους χώρους της αρμοδιότητάς τους, εφόσον δεν πληρούν τις σύμφωνα με το Νόμο προδιαγραφές και δεν φέρουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, που λαμβάνει χώρα σε προσβάσιμη παιδική χαρά, ακόμη και αν έχει τοποθετηθεί πινακίδα στην οποία αναγράφεται ότι δεν διατίθεται πιστοποίηση και ότι η χρήση της γίνεται υπ’ ευθύνη γονέων ή συνοδών, ο οικείος Δήμος εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το συμβάν. Κατόπιν αυτής της Εγκυκλίου, ορισμένοι Δήμοι προχώρησαν σε σφράγιση ή αποξήλωση παιδικών χαρών. Οι περισσότεροι, όμως, Δήμοι τοποθέτησαν πινακίδες όπου ανέγραφαν ότι ο χώρος προσφέρεται μόνο για αναψυχή, παρά το γεγονός ότι έτσι δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους. Τέλος υπήρξαν και περιπτώσεις παιδικών χαρών που απλώς συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς να πληρούν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλείας για τα παιδιά».

Προηγούμενο άρθρο Άλλες Δυο Σημαντικές Επιτυχίες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Μικρού Θεάτρου στη Λάρισα