Παρουσίαση οκτώ ερευνητικών έργων από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας


Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο στην παρουσίαση οκτώ ερευνητικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ερευνητικά έργα που εντάσσονται στην Πράξη “Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)” MIS 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ”, (ΕΠΑΝΑΔ, ΕΣΠΑ 2007-2013). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2014), το οποίο συντονίζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη από τις 09:30 το πρωί θα λάβει χώρα η τελική ημερίδα επιμόρφωσης των τελικών δικαιούχων του ερευνητικού έργου ΑγροΕΤΑΚ για οκτώ ερευνητές – ωφελουμένους του έργου. Πρόκειται για την ημερίδα παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της έρευνάς τους, σε συνέχεια του πρώτου σεμιναρίου επιμόρφωσης (24 Ιουνίου 2015). Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (στην οδό Θεοφράστου 1).

Τα επιστημονικά θέματα του σεμιναρίου εκτείνονται σε μεγάλο επιστημονικό εύρος, από το φαινόμενο της υφαλμύρισης και τη διαχείριση υδατικών πόρων, έως τη διάβρωση του εδάφους και απώλεια θρεπτικών συστατικών, τις αναλύσεις εκχυλισμάτων ιδιαίτερων βιομηχανικών φυτών, την αποτελεσματικότητα λίπανσης σε συγκεκριμένα φυτά, την χαρτογράφηση φυτικών ειδών κατάλληλων για καλλιέργεια και γενετική βελτίωση, την αξιολόγηση γενετικού υλικού κτηνοτροφικών ψυχανθών και λιβαδικών φυτών και τη σύγκριση της επίδρασης συστημάτων καλλιεργειών βάμβακος στην απόδοση και την ποιότητα του εδάφους.

Πιο συγκεκριμένα η Δρ Σ. Πατσιαλή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της με τίτλο ‘Σύγκριση συστημάτων καλλιέργειας βάμβακος βάσει της επίδρασής τους στην απόδοση και την ποιότητα του εδάφους στην περιφέρεια Θεσσαλίας’ (10:00-10:15). Το έργο έχει σκοπό τη διερεύνηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για την καλλιέργεια του βαμβακιού, ενός υψηλής ζήτησης-αξίας καλλιεργούμενου προϊόντος. Τα θέματα της μελέτης επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: την τεχνική καλλιέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή οικονομική διαχείριση.

Η Δρ Α. Μόλλα θα παρουσιάσει το έργο ‘Επίδραση των Συστημάτων Κατεργασίας του Εδάφους στην Κατανομή των Θρεπτικών Στοιχείων και στη Διάβρωση του Εδάφους’ (10:20-10:35). Κατά τη διάρκεια του έργου μελετήθηκαν οι καλλιεργητικές πρακτικές που επηρεάζουν το φαινόμενο της διάβρωσης, μετρήθηκε η απορροή, η απώλεια εδάφους και η απώλεια των θρεπτικών στοιχείων. Επίσης, μελετήθηκε η επίδραση των καλλιεργητικών πρακτικών στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους.

Ο Δρ Χ. Τοπάλογλου θα παρουσιάσει το έργο ‘Ανάπτυξη και Πληθύσμωση Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων φυτικών ειδών σημαντικών για καλλιέργεια και γενετική βελτίωση, και κατασκευή θεματικών χαρτών εμφάνισης και πρόβλεψης αυτών στην Ελληνική’ (10:40-10:55). Βασικός σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη μίας γεωγραφικής βάσης των φυτογενετικών πόρων της Ελλάδας έτσι όπως έχουν συλλεχθεί από την Τράπεζα Γενετικού Υλικού Του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η βάση περιέχει πληροφορία από 138 είδη καλλιεργούμενων ή συγγενικά καλλιεργούμενων φυτών σε σχέση με την τοπογραφία, το κλίμα και τη βλάστηση, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σε δεύτερο στάδιο οι φυτογενετικοί πόροι απεικονίστηκαν σε χάρτες τόσο στις περιοχές που συλλέχθηκαν δείγματα όσο και σε περιοχές που ενδέχεται να εντοπισθούν. Η βάση δεδομένων και οι χάρτες που δημιουργούνται δίνουν σημαντική πληροφορία για την εγκατάσταση νέων δυναμικών καλλιεργειών, εξοικειώνουν τον παραγωγό για χρήση της Γεωργία Ακρίβειας, ενώ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης των φυτογενετικών πόρων ώστε, να χαραχθούν κατάλληλες στρατηγικές βιοποικοιλότητας.

Η Δρ Μ. Χαβενετίδου θα παρουσιάσει το έργο ‘ Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων των ειδών Pinus pinea L., Quercus conferta Kit., Festuca ovina και Trifolium pratense και εφαρμογές τους στη βιομηχανία’ (11:00-11:15). Δύο αυτοφυή δασικά είδη με κτηνοτροφική αξία, τα Pinus pinea και Quercus conferta καθώς και δυο αυτοφυή ποώδη είδη με κτηνοτροφική αξία, ένα αγρωστώδες, το Festuca ovina και ένα ψυχανθές, το Trifolium pratense, μελετήθηκαν ως προς την περιεκτικότητά τους οργανικά συστατικά, με σκοπό την αναγνώριση ταυτοποίησή τους για μελλοντική χρήση στη βιομηχανία. Συλλέχθηκαν δείγματα φλοιού, ξύλου, βελονών και φύλλων από τα επιλεγμένα είδη και ολόκληρα στελέχη από τα ποώδη φυτά και πραγματοποιήθηκαν εκχυλίσεις με αποσταγμένο νερό, αιθανόλη και διχλωρομεθάνιο. Τα εκχυλίσματα που προέκυψαν υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και στη συνέχεια αναζητήθηκαν οι ιδιότητες τους.

Ο Δρ Χ. Μυριούνης θα παρουσιάσει το έργο ‘Εκτίμηση της τρωτότητας των υπόγειων νερών στην υφαλμύρινση και σύνταξη οδηγού βέλτιστης διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε παράκτια περιβάλλοντα’ (11:40-11:55). Αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η αξιολόγηση και βαθμονόμηση των κυριότερων επιστημονικά μεθόδων εκτίμησης της τρωτότητας των υπόγειων νερών στην διείσδυση του θαλασσινού νερού σε μια πιλοτική περιοχή του ηπειρωτικού Ελλαδικού χώρου και η σύνταξη οδηγού βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση του υπόγειου υδατικού δυναμικού.

Ο Δρ Ε. Ευαγγέλου θα παρουσιάσει το έργο «Βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αζωτούχου λίπανσης σε καλλιέργεια αραβόσιτου με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών» (12:00-12:15). Στόχοι του έργου είναι η χρήση αισθητήρων φυλλώματος για τον υπολογισμό των επιφανειακών λιπάνσεων στον αραβόσιτο ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του φυτού, η εκτίμηση του ενδογενούς παραγόμενου ανόργανου αζώτου σε 2 τυπικά εδάφη της Θεσσαλίας, η μείωση των εφαρμοζόμενων ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων στην καλλιέργεια του αραβόσιτου με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, η διάδοση στην τοπική κοινωνία των νέων τάσεων που αναπτύσσονται διεθνώς για αποτελεσματικότερες λιπάνσεις αζώτου στις καλλιέργειες. Στην ημερίδα μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη μέθοδος υπολογισμού των δόσεων της επιφανειακής αζωτούχου λίπανσης στον αραβόσιτο σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, που στηρίζεται στη χρήση αισθητήρων φυλλώματος.

Η Δρ Ο. Βούλγαρη θα παρουσιάσει το έργο ‘ Αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας εγχώριου γενετικού υλικού κτηνοτροφικών ψυχανθών και λιβαδικών φυτών’ (12:20-12:35). Σκοπός του παρόντος έργου ήταν να προσδιοριστεί η θρεπτική αξία και το ποιοτικό δυναμικό των εγχώριων κτηνοτροφικών και λιβαδικών φυτών για την προώθησή τους στη διατροφή των αγροτικών ζώων. Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε η περιεκτικότητα σε ινώδεις και αζωτούχες ουσίες και η πεπτικότητα σε λιβαδικά φυτά, σε ποικιλίες μηδικής (ξένες και εγχώριες), καθώς και σε ποικιλίες βρώμης, οι οποίες αναπτύχθηκαν είτε σε μονοκαλλιέργεια, είτε σε συγκαλλιέργεια με βίκο, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια μεταχείριση παράγεται ζωοτροφή καλύτερης ποιότητας.

Ο Δρ Γ. Κοντός θα παρουσιάσει το έργο ‘Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Παράκτιου Υδροφορέα προς Άρδευση Καλλιεργούμενων Εκτάσεων σε Περιοχές με Προβλήματα Ρύπανσης και Υφαλμύρινσης. Εφαρμογή στο Δέλτα του Πηνειού’ (12:40-12:55). Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία εφαρμογής λογισμικού, που βασίζεται στους Γενετικούς Αλγόριθμους, η οποία μπορεί να προτείνει βέλτιστες στρατηγικές διαχείρισης υδροφορέα που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης και υφαλμύρισης. Προτείνει, λοιπόν, ποιες βαθιές υπάρχουσες γεωτρήσεις πρέπει να παροπλιστούν ή να μεταβάλουν την παροχή τους, προτείνει νέες θέσεις γεωτρήσεων και τις κατάλληλες παροχές τους, αλλά και νέες θέσεις γεωτρήσεων με μοναδικό σκοπό να ελέγξουν υδροδυναμικά πηγές ρύπανσης ή να αντλήσουν μερικά ή ολικά τη ρύπανση με σκοπό να την περιορίσουν ή να την οδηγήσουν προς επεξεργασία, ταυτόχρονα μην προκαλώντας περαιτέρω θαλάσσια διείσδυση. Η μέθοδος εφαρμόζεται στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού.

Κοινό γνώρισμα όλων των έργων η προσπάθεια για ενδυνάμωση, η βελτίωση της ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός της εργασίας σε όλα τα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, δασοπονία) με την ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση τεχνογνωσίας/τεχνολογίας καθώς και πρακτικών εφαρμογών έρευνας που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση-εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή προς το κοινό με σύντομες εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις. Στο τέλος της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι θα απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικό με τις παρουσιάσεις που παρακολούθησαν και θα παραλάβουν και επίσημη βεβαίωση παρακολούθησης.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη 32χρονου για ναρκωτικά χάπια και κάνναβη
Επόμενο άρθρο Το τουριστικό άνοιγμα στην αγορά του Ισραήλ συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα