Μάξιμος: Που είναι τα ισοδύναμα δια πάσαν νόσον;


«Θυμάμαι στη συνάντησή μας με τους κτηνοτρόφους, την δέσμευσή σας για “τροπολογία Χαρακόπουλου” -έτσι την είχατε βαφτίσει- που θα επανέφερε την διάρκεια της ζωής του γάλακτος από τις 7 στις 5 ημέρες. Τελικά, κ. υπουργέ, επί των ημερών σας, καταργήθηκε κάθε χρονικός περιορισμός, ούτε καν οι 11 ημέρες που συζητούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τους αγρότες «με χημικά και με τα ΜΑΤ που υποτίθεται ότι θα καταργούσατε» άσκησε δριμεία κριτική για την εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου με «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» τον Γενάρη και με «ισοδύναμα» το Σεπτέμβρη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Σε ό,τι αφορά τα περιώνυμα ισοδύναμα, που θα θεράπευαν πάσαν νόσον του 3ου μνημονίου που μας φέρατε, τι έγιναν; Σήμερα μαθαίνουμε ότι ένα από τα ισοδύναμα που βρήκατε, είναι ο επιπλέον φόρος στο κρασί. Αναμέναμε ισοδύναμα που θα ελάφρυναν τα φορολογικά βάρη στους αγρότες, και εσείς βάζετε νέους φόρους, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες, όχι μόνον στην οινοποιία αλλά και στην αμπελοκαλλιέργεια.

Αλήθεια, κ. υπουργέ, ερωτηθήκατε και συναινέσατε σε αυτό το μέτρο; Γιατί για τα μέτρα του μνημονίου που πλήττουν τους αγρότες, μας είπατε ότι είχατε άγνοια. Τα μέτρα του μνημονίου για τους αγρότες είναι ‘‘ορφανά’’. Κατ’ επανάληψη, έχω ρωτήσει ποιος τα εισηγήθηκε; Ποιος τα διαπραγματεύτηκε από πλευράς της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών; Και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη».

 

ΛΥΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ…

Όσον αφορά τη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα από το οποίο εξαρτάται και η καταβολή των επιδοτήσεων. Στο ζήτημα αυτό, κ. υπουργέ, φοβούμαι ότι κινδυνεύετε να γίνεται σαν τον τσοπάνη, στο γνωστό μύθο, που φωνάζει “λύκος στα πρόβατα” και ουδείς πια τον πιστεύει. Η αξιοπιστία δύσκολα χτίζεται και εύκολα γκρεμίζεται.

Κατά κανόνα, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διδόταν πριν την 28η Οκτωβρίου και η εξόφληση πριν τα Χριστούγεννα. Υπήρξαν αλλεπάλληλες δηλώσεις και διαρροές από πλευράς σας για προκαταβολή 70% τέλη Νοεμβρίου ή για 90% το Δεκέμβριο, που δημιούργησαν εύλογα σύγχυση και αγανάκτηση στους αγρότες, που στη δύσκολη αυτή συγκυρία περιμένουν αυτά τα χρήματα που δικαιούνται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Είχατε την υποχρέωση εντός του 2015 να εκπονήσετε τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Μας είχατε υποσχεθεί σε σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους, ότι θα τα είχατε εκπονήσει εντός του Αυγούστου. Ήδη εκπνέει η χρονιά και δεν έγινε τίποτα. Και αντ’ αυτού έρχεται και ο νέος νόμος, που ουσιαστικά είναι μια αντιγραφή του προηγούμενου με μεγάλη χρονική υστέρηση. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, επειδή οι επιδοτήσεις εξαρτώνται από το μέγεθος του βοσκοτόπου, οφείλω να πω ότι, με δική μας επιμονή άλλαξε σε επίπεδο ΕΕ ο ορισμός του βοσκότοπου και συμπεριλήφθηκαν και φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, κάτι που νομοθετήσαμε με το ν.4264 και σήμερα αντιγράφετε».

 

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Ο πρώην αν. υπουργός ζήτησε εκτός των προχείρων καταλυμάτων ζώων εντός των βοσκήσιμων γαιών να εξεταστεί το αίτημα των κτηνοτρόφων να επιτρέπονται όλα τα είδη κτηνοτροφικών κτισμάτων που είναι νομίμως τακτοποιημένα. Παράλληλα, χαιρέτησε την παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σε συνέχεια του Ν. 4356, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει: «Ήταν η εποχή που η «βελόνα» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονίμως κολλημένη στο «όχι σε όλα».

Αναφορικά με το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, ο κ. Χαρακόπουλος αφού υπενθύμισε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για την Αν. Μακεδονία-Θράκη και τη Θεσσαλία φέρει τη δική του υπογραφή τόνισε ότι «επί των ημερών μας δεν επιβαρυνόταν ο κτηνοτρόφος με τέλη περισυλλογής των νεκρών ζώων, κάτι δυστυχώς, που σήμερα νομοθετείτε».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη του ΕΚΝΛ με Δ.Σ σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Επόμενο άρθρο Κέλλας : Την Κυριακή δεν τελειώνουν, αλλά ξεκινάνε όλα