Σημεία ομιλίας δημάρχου Λάρισας στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο


Συγκεντρωθήκαμε, σήμερα εδώ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την εξέγερση που άνοιξε το δρόμο για την πτώση της ξενοκίνητης δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της εξέγερσης και την πίστη για το  δίκιο του αγώνα.

Αλίμονο αν αφήσουμε να χαθεί στο χρόνο, η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Αυτό το  ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή.

Το Πολυτεχνείο, είναι ένα φωτεινό σημείο, ένας σταθμός αντίστασης στη μανία του αυταρχισμού, του καταναγκασμού και της σιωπής.

Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο και την  καταστολή.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες μπορεί κάποιος να δώσει ακόμη και την ίδια του τη ζωή.  Αυτή είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου.

Αλίμονο εάν αυτή η χρυσή σελίδα αντίστασης  χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη και γίνει απλά μια ανάμνηση.  Γιατί η εξέγερση του Νοέμβρη του  ’73 πρέπει είναι φάρος και πυξίδα.

Γι αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, η δημοτική αρχή, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδηλώσεις ενωτικού εορτασμού, θέλοντας  να κρατήσει ζωντανές τις διδαχές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φίλες και φίλοι

Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό στην νεότερη ιστορία μας και εγγράφεται σε μια μακρά ιστορία κοινωνικών αγώνων που ξεκινά με την Εθνική Αντίσταση.

Γιατί η εξέγερση των συνειδήσεων, που κορυφώθηκε στις 17 Νοέμβρη του 1973, αλλά και η κατάληψη της Νομικής που είχε προηγηθεί, δεν ήταν απλά το αυθόρμητο ξέσπασμα της νεολαίας στην καταπίεση, τις διώξεις και τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών.

Ήταν η ωρίμανση μιας μακράς διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης που επιταχύνθηκε και μετασχηματίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Άλλωστε, οι ίδιοι οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου έκαναν τη σύνδεση με τους αγώνες για την προστασία της δημοκρατίας και την υπεράσπιση του Συντάγματος, με την επίκληση του ακροτελεύτιου άρθρου του – του 114.

Λαρισαίες και Λαρισαίοι

Η φετινή επέτειος συμπίπτει χρονικά, με σημαντικές εξελίξεις στην χώρας μας αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

Τιμώντας σήμερα την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, του αντιδικτατορικού αγώνα και όσους  αγωνίστηκαν για δημοκρατία, ελευθερία σ΄αυτή τη χώρα, πρέπει να υπογραμμίσουμε και να δηλώσουμε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», γιατί τα αιτήματα του Νοέμβρη είναι και ζωντανά και επίκαιρα.

Η σημαία του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής, πρέπει να παραμείνει ψηλά στις καρδιές και στο μυαλό μας.

Για να αλλάξει εκ βάθρων ένα οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες και στηρίζεται σε ισχυρά συμφέροντα.

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, της ανασφάλειας και των διαρκών κρίσεων.

Για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

Για να βγει επιτέλους η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας, των μνημονίων,  της τρόικας και του κουαρτέτου και να ξεκινήσουμε το μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση των πληγών μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.

Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα δώσουν στα παιδιά μας  τη δυνατότητα να μείνουν στη χώρα, να προκόψουν και να δημιουργήσουν.

Ανάλογες πρέπει να είναι και οι στόχοι που πρέπει να καθοδηγούν όλους όσους ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση και την υπηρετούμε από διάφορες θέσεις.

Θέλουμε ο θεσμός να ανακτήσει τα γνήσια λαϊκά του χαρακτηριστικά. Να μπορέσει να αποδεσμευτεί από τη μέγγενη των συνεχών και πολυεπίπεδων ελέγχων, που μόνο τροχοπέδη αποτελούν. Προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Ζητάμε την  άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων, γιατί η Αυτοδιοίκηση  ως ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, απαιτείται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει  σύγχρονες, αποδοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.

Θέλουμε το θεσμό να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, με διαφάνεια, δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο.

Φίλες και φίλοι,

Δημοκρατικοί πολίτες της Λάρισας

 

Το Πολυτεχνείο άφησε παρακαταθήκη στην Ιστορία, και το μήνυμα  του ανένδοτου, μέχρι αυταπάρνησης, αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Σ’ έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από ολοένα και περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές αβεβαιότητες, σ’ ένα διεθνή περίγυρο όπου τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, σε μια Ευρώπη, που μόλις προχτές δέχτηκε ένα φοβερό χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης – κι απ’ αυτήν την θέση επιτρέψτε μου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό – το μήνυμα του Πολυτεχνείου δρα πολλαπλασιαστικά και  ως αιώνιο υπόδειγμα διεκδίκησης της υπεράσπισης του αυτονόητου. Δηλαδή, της ελευθερίας του ατόμου και της κοινωνίας.

Δυστυχώς σήμερα οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με λογής-λογής φονταμενταλισμούς.  Ο εφιάλτης της σύγκρουσης των πολιτισμών αποκτά αιματηρές διαστάσεις και δολοφονικές πρακτικές.

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση τμήματος υγείας νομαρχιακής επιτροπής Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Η επέτειος του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε στη Νίκαια