Απολογισμός δράσης για την Ανθρώπινη Πόλη


Τον απολογισμό ενός έτους παρουσίας στο Δήμο της «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» έκανε κατά τη συνεδρίασή της η Διοικούσα Επιτροπή της παράταξης. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η καθημερινή παρέμβαση της «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων αυτή την περίοδο και εκτιμήθηκε ο αντίστοιχος απολογισμός του πρώτου έτους δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής .

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Επικεφαλής της παράταξης Έκτορας Νασιώκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Η παράταξή μας από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα προσπάθησε να λειτουργήσει, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, κριτική εκεί που διαφωνούμε, αλλά και στήριξε στα σημεία που είμαστε σύμφωνοι, δίχως άσκοπες κορώνες εντυπωσιασμού, αλλά με αίσθημα ευθύνης, όπως είχαμε δεσμευθεί και κατά την προεκλογική περίοδο.

Καταρχήν με μια πρωτόγνωρη ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων μας, εκλέξαμε απολύτως δημοκρατικά τα όργανα διοίκησης της παράταξης, που συνεδριάζουν τακτικότατα.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο για σημαντικά κοινωνικά θέματα της πόλης. Επί παραδείγματι η πρόταση για τη δημιουργία Δικτύου ΡΟΜ, και η πρόταση για την καλοκαιρινή δημιουργικά απασχόληση παιδιών.

Ξεκινήσαμε τις επισκέψεις σε συνοικίες, χωριά και οικισμούς με μια πρώτη επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα επισκεφθούμε την Τερψιθέα στις 25 Νοεμβρίου και τη Γιάννουλη το Δεκέμβριο.

Δώσαμε στη νέα δημοτική αρχή τον απαιτούμενο χρόνο να παρουσιάσει το σχέδιο της για την πόλη, γι’ αυτό δεν εγκρίναμε, αλλά ούτε και καταψηφίσαμε τον προυπολογισμό του 2015, στηρίξαμε και στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Λάρισας για την πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021, ασκώντας παράλληλα επιμέρους κριτική σε θέματα που αφορούν την αύξηση του κόστους διεκδίκησης ή την ελλιπή προεργασία του φακέλου. Ψηφίσαμε θετικά στο να δοθούν τα αποθεματικά του Δήμου στην κεντρική διοίκηση, παρόλο που γνωρίζαμε και δηλώσαμε τότε , πως αν η χώρα δεν επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα δεν πρόκειται αυτά τα χρήματα να γυρίσουν ποτέ στο Δήμο, το κάναμε όμως συνειδητά γιατί το κράτος αποτελεί για εμάς ενιαίο σύνολο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία μας για το μέλλον της χώρας που λιμνάζει και βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση.

Καταθέσαμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, δίχως να νοιαστούμε για το πιθανό πολιτικό κόστος, τη θέση μας για σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή όπως το Αρχαίο Θέατρο, το ζήτημα των διοδίων, αλλά και το θέμα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

Από τη άλλη είμαστε η μόνο παράταξη που καταψήφισε τον προυπολογισμό της ΔΕΥΑΛ και μάλιστα αποσύραμε τον εκπρόσωπό μας από το ΔΣ της επιχείρησης, διαφωνώντας απόλυτα με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και στις διαδικασίες συγκρότησής του Διοικητικού της Συμβουλίου. Καταψηφίσαμε, η μόνη αρχικά παράταξη, και ασκήσαμε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για την ανάθεση υπόθεσης του Δήμου στο γραφείου του κυρίου Κατρούγκαλου, ενώ είμαστε σταθερά απέναντι σε παλαιοκομματικές πρακτικές που κατά καιρούς υιοθέτησε και υιοθετεί η Δημοτική Αρχή μιμούμενη και την προηγούμενη….».

Στη συνέχεια ο κ.Νασιώκας έκανε έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα τόνισε « Η παρούσα Δημοτική Αρχή στη μέχρι τώρα πορεία της ακολουθεί την πεπατημένη, αντιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της προηγούμενης.

Παρά την εικόνα της πολιτικής ευρύτητας που φαινομενικά τη χαρακτηρίζει δείχνει προσκολλημένη στον κυρίαρχο πολιτικό της φορέα και αδύναμη να παρακολουθήσει τις πραγματικές ανάγκες που η νέα πραγματικότητα γέννα στην καθημερινότητα των πολιτών. Παρά το γεγονός πως λειτουργούσε οχτώ χρόνια ως αντιπολίτευση ήταν απολύτως ανέτοιμη να διοικήσει το Δήμο και αυτό φάνηκε και φαίνεται σε μία σειρά από θέματα, όπως π.χ. τα έργα στο Φρούριο ή το γεγονός των συνεχών αναθεωρήσεων του προυπολογισμού του Δήμου.

Ενώ προεκλογικά ήταν λαλίστατη σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αφήνοντας αιχμές για πιθανή κακοδιαχείριση δεν παρουσίασε κανένα μετεκλογικό έλεγχο.

Στη ΔΕΥΑΛ συνεχίζει την πρακτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να αξιοποιεί σε θέσεις ευθύνης στελέχη της παράταξης της και όχι εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ έχουμε λάβει και εξετάζουμε τους τελευταίους ελέγχους των ορκωτών λογιστών στην επιχείρηση. Και η ίδια ακόμα η επιλογή του Δημάρχου να συγκροτήσει με παράδοξο τρόπο το ΔΣ της επιχείρησης, κατά το δοκούν, μας προβληματίζει.

Περισσότερο όμως μας προβληματίζει η τακτική της Δημοτικής Αρχής να αποφεύγει πολλές φορές την ταμπακιέρα και να καταφεύγει, όταν στερείται πολιτικών επιχειρημάτων, σε μια μονοδιάστατη επικοινωνιακή πολιτική με όπλο των λαϊκισμό, που δυστυχώς ανθεί εν αφθονία στην Ελλάδα της κρίσης.

Σε γενικές γραμμές η Δημοτική Αρχή δείχνει κατώτερη και των προσδοκιών που η ίδια γέννησε και των αναγκών της Λάρισας και των ανθρώπων της.»

Προηγούμενο άρθρο Νέος μαγνητικός τομογράφος στο ΓΝΛ και νέος ψηφιακός στεφανιογράφος και ακτινοδιαγωνστικός εξοπλισμός στο Πανεπιστημιακό
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Ο φόβος δεν επιτρέπεται να κυριαρχήσει