Στάση πληρωμών με θύματα τους εν αναμονή συνταξιούχους…


Αν αληθεύουν τα εφιαλτικά στοιχεία που παρουσίασε η «Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους» για το ύψος των παρακρατημένων συντάξεων και των μη καταβαλλομένων εφάπαξ επιδομάτων στους δικαιούχους συνταξιούχους ζητά να μάθει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο Θεσσαλός πολιτικός καλεί, επίσης, τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα πώς και πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα της μη καταβολής σύνταξης στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης στην οποία προΐσταται ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, εκκρεμούν συνολικά συντάξεις ύψους 4,5 δις ευρώ και επιδομάτων εφάπαξ συνολικού κόστους 1,8 δις ευρώ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατάλογο που αναρτήθηκε και τον οποίο παραθέτει ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του, παρακρατούνται:

  • 000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη συνολικού κόστους 2 δις ευρώ περίπου.
  • 000 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, με συνολικό κόστος 600 εκατ. ευρώ,
  • 000 αιτήσεις χορήγησης μερίσματος συνολικού κόστους 100.000 εκατ. ευρώ και
  • 000 αιτήσεις χορήγησης επιδόματος εφάπαξ συνολικού κόστους 1,8 δις ευρώ.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι «τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι επί της ουσίας το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών με θύματα τους συνταξιούχους, που βρίσκονται ακόμη και χρόνια εν αναμονή της είσπραξης της σύνταξής τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αλλά και ψυχολογικής αβεβαιότητας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Πρόκειται για μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και η αμεριμνησία της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να αποδεικνύει την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητά της έπειτα από την πρώτη καταστροφική της περίοδο, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος». Και η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου καταλήγει επισημαίνοντας ότι «επιβάλλεται να βρεθεί άμεσα λύση για το πρόβλημα και να ξεκινήσει η καταβολή συντάξεων τουλάχιστον σε όσους βρίσκονται σε μακρά χρονική αναμονή. Η προεκλογική ευωχία και τα μεγάλα λόγια έχουν λάβει τέλος. Τώρα είναι ώρα των πράξεων και όλοι κρινόμαστε από αυτές».

 

Προηγούμενο άρθρο Eπίσκεψη σπουδαστών της Σχολής Διοικήσεως Επιτελών ναυτικού
Επόμενο άρθρο Τουρνουά χάντμπολ στη Λάρισα