Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ζωής Καλαφάτη στην Κύπρο


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Στροβόλου της Λευκωσίας η παρουσίαση των χρονολογοτεχνημάτων της Ζωής Καλαφάτη. Τη συγγραφέα προλόγισε ο Δήμαρχος Δρ. Λάζαρος Σ. Σαββίδης με ένα ζεστό χαιρετισμό, εξαίροντας τα οικουμενικά και πανανθρώπινα μηνύματα του βιβλίου, καθώς και την ανάγκη επικοινωνίας των δύο πόλεων, μέσω της γέφυρας που ανοίγει προς όλους ο πολιτισμός. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Λαρισαίων κ. Μπατζανούλη, που αναγνώστηκε από την εκπαιδευτικό κ. Λίνα Κεφάλα, και του κ. Χαράλαμπου Αυγουστή, που εκπροσώπησε το σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας.

Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τη Δρα Άντρη Μιχαήλ, Δ/ντρια Δημ. Εκπαίδευσης η οποία τόνισε πώς «Τα ‘Καθημερινά και Περίεργα’ είναι ένα πλούσιο έργο γεμάτο από ουσία και ζωή που παρουσιάζει αδιάλειπτο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Τα μηνύματα, οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι χαρακτήρες δηλώνονται συνήθως μέσα από ένα έμμεσο φυσικό τρόπο και πειστικές περιστάσεις ζωής. Η κοινωνική διάσταση του έργου της είναι αξιόλογη. Θίγει πολλά σκληρά κοινωνικά ζητήματα, όπως: η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση, η μοναξιά, η απόρριψη, η στέρηση, η αστυφιλία, η αντιμετώπιση των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Με έναν έμμεσο τρόπο ο αναγνώστης μπαίνει στη διαδικασία να προβληματιστεί για τη δική του συμβολή στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κυριάκος Στυλιανού, εκπαιδευτικός- συγγραφέας για τον αλληγορικό και πολύσημο χαρακτήρα της ποίησης, «που προσδίδει», όπως είπε, «στους κοινωνικοφιλοσοφικούς προβληματισμούς της Ζωής Καλαφάτη μια πανανθρώπινη διάσταση». Η Μαρία Χρυσοστόμου- Βασιλείου, εκπαιδευτικός -ποιήτρια αναφέρθηκε στις στιγμές «θαύματα» που διαπερνούν το βιβλίο λέγοντας ότι « Σε μια εποχή συναισθηματικής ανασφάλειας ανάμεσα σε μια οικονομική κρίση αλλά συνάμα και σε μια κρίση αξιών, οι ιστορίες- θαύματα αποτελούν ένα άγγιγμα ψυχής, σαν βάλσαμο στη μάταιη, επαναλαμβανόμενη ρουτίνα της καθημερινότητας». Η κ. Μυρούλα Χριστοδούλου, εκπαιδευτικός- Δ/ντρια, εστίασε σε αποσπάσματα που την άγγιξαν και είχαν θέμα την αγωγή και την εκπαίδευση, ενώ η τελευταία ομιλήτρια κ. Μαρία Θεοδώρου- Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικός- συγγραφέας, αναφέρθηκε σε κείμενα που ξεχώρισαν για το λεπτό χιούμορ, την αδιόρατη πικρή ειρωνεία, την πλοκή και την εξέλιξη της μυθοπλασίας. «Κάθε χρονολογοτέχνημα», είπε, «ήταν για μένα ένας σταθμός, ένα καινούριο λιμάνι που μου χάριζε καινούριες εμπειρίες».

Στην αντιφώνησή της η Ζωή Καλαφάτη μίλησε με συγκίνηση για τους πνευματικούς δεσμούς που τη συνδέουν με την κυπριακή διανόηση, την καθοριστική γνωριμία της με την κ. Μαρία Πυλιώτου, τον ουσιαστικό ρόλο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, αναφερόμενη, τελειώνοντας, στην αξία του χρονογραφήματος και στη συμβολή του στην αφύπνιση του πολίτη που πλήττεται καθημερινά. Η αντιφώνηση έκλεισε με ευχαριστίες για την άψογη οργάνωση και την ευγενική φιλοξενία από τον Δήμο Στροβόλου, όπως και από την κ. Έλενα Χαραλάμπους, δημοσιογράφο του ΡΙΚ1 που φιλοξένησε την ίδια μέρα τη συγγραφέα- μελετήτρια στην πρωινή εκπομπή της.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Στροβόλου Δρ. Λάζαρος Σ. Σαββίδης απένειμε τιμητικά δώρα στην κ. Καλαφάτη. Η εκδήλωση έκλεισε με τη μελωδική φωνή της μουσικού κ. Άννυς Τριλλίδου- Σάντη. Το πρόγραμμα παρουσίασε η βιβλιοθηκονόμος κ. Δέσποινα Μασούρεκκου. Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων παρέστησαν η πολυβραβευμένη συγγραφέας κ. Μαρία Πυλιώτου, η εικονογράφος Θεοδώρα Πυλιώτου, η παιδαγωγός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Χριστίνα Παπασολομώντος, καθώς και αρκετοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων της Λευκωσίας.

Προηγούμενο άρθρο Το δίκτυο αγροτών ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση
Επόμενο άρθρο Άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής του Τυρνάβου στην Πρόταση Βαγενά για Δωρεάν Παροχή Συμβουλευτικών Οδηγιών σε Νέους