Έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στη Νίκαια


Η ιστορία και διαδρομή της βιβλιοδεσίας είναι παράλληλη με την εξέλιξη του γραπτού λόγου. Ήρθε ως επινόηση ενάντια στη φθορά και ανήκει στη γενεαλογία του βιβλίου, αφού το συντροφεύει από τα σπάργανα του ακόμη. Όταν τα πρώτα βιβλία, γραμμένα σε πάπυρο και λίγο αργότερα σε περγαμηνή, είχαν κυλινδρικό σχήμα, τη βιβλιοδεσία τους αποτελούσαν δερμάτινες θήκες ή μικρά ξύλινα κιβώτια. Πρόκειται για τους νάρθηκες, όπως τους αποκαλούσαν οι αρχαίοι. Η κυρίως βιβλιοδεσία, η γνωστή ως σήμερα, εμφανίζεται όταν το βιβλίο παίρνει ορθογώνιο σχήμα. Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα το βιβλίο, αυτή η αστείρευτη πηγή σοφίας πέρασε από πολλά στάδια και δοκιμασίες. Τώρα όταν μιλάμε για βιβλίο, εννοούμε ένα σύνολο χειρογράφων ή εντύπων φύλλων χαρτιού που είναι συραμμένα στη μια τους πλευρά. Η εργασία αυτή που δίνει την τελική μορφή στο βιβλίο ονομάζεται βιβλιοδεσία.

Έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας πραγματοποιείται στη Νίκαια Λάρισας, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ.

Τις δημιουργίες της θα παρουσιάσει η βιβλιοδέτης Ειρήνη Καϊσούδη Ζιαβλιάκη, που διδάσκει την τέχνη της βιβλιοδεσίας σε συνεργασία με τον Όμιλο Γυναικών Δήμου Κιλελέρ, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 7:00μ.μ. στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας. Διάρκεια έκθεσης έως 15 Νοεμβρίου, καθημερινά 7:00-9:00μ.μ.

Προηγούμενο άρθρο 4ο Εθνικό Πρωτάθλημα τένις Junior σε Λάρισα-Νίκαια
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Ρ. Καραλαριώτου για την επέτειο της απελευθέρωσης