Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λάρισας


Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας. Ειδικότερα σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δ. Πινακοθήκης Λ-Μ.Γ.Ι.Κ. θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου ”ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ ”, που αποτελεί το 1ο μέρος της τριλογίας αφιερωμένο στις γυναίκες της αντίστασης.

H συμμετοχή της γυναίκας σε όλες τις ιστορικές διαδικασίες, ακόμα και στις πιο ακραίες, συμμετοχή που παραμένει αφανής, είναι το θέμα της ταινίας Πουλιά στο βάλτο. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στην Aντίσταση κατά την περίοδο της Kατοχής 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή. Εκείνο, όμως, στο οποίο εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες.

 

Αυριο εκδήλωση για τον Μ. Μπουκουβάλα

 

Επίσης αύριο Τετάρτη 21 Οκτώβρη 19:30 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για απελευθερωτή της Λάρισας και διοικητή της ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ  Μίμη Μπουκουβάλα.

Ο Κώστας Μιχαλάκης Φιλόλογος -ιστορικός , μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Τρικάλων , συγγραφέας του βιβλίου ”Καπετάν Κόζιακας .Ο ξεχασμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης ”  θα μιλήσει για τον Μίμη Μπουκουβάλα απελευθερωτή της Λάρισας .

Η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου θα διαβάσει κείμενα από το βιβλίο του Αλ. Σεβαστάκη ”Καπετάν Μπουκουβάλας -Το αντάρτικό ιππικό της Θεσσαλίας ”

Η μουσικός Σάντρα Αποστολοπούλου θα συνοδεύσει με φλάουτο .

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το  Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

 

Αναλυτικά, ο Κώστας Μιχαλάκης θα αναφερθεί σε πτυχές της δράσης του Μίμη Μπουκουβάλα στον ΕΛΑΣ, πριν και μετά από αυτή. Κορυφαίες στιγμές μπορούν να θεωρηθούν η μάχη της Πόρτας, η δημιουργία της θρυλικής Ταξιαρχίας Ιππικού και η απελευθέρωση της Λάρισας, όμως και πιο μικρά συμβάντα μπορούν να φωτίσουν την προσωπικότητα του καπετάνιου και να εξηγήσουν γιατί ήταν και συνεχίζει να είναι αγαπητός και θρύλος στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και πανελλαδικά.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον αδελφικό φίλο του Μπουκουβάλα, τον θρυλικό Θωμά Πάλλα,-Καπετάν Κόζιακα, με τον οποίον γνωρίστηκαν στα θρανία του γυμνασίου της Λάρισας και τράβηξαν μαζί τον δρόμο του αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διήμερη επίσκεψη του Απ. Τζιτζικώστα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας»