Ερώτηση Κέλλα για την έλλειψη εμβολίων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης και τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις σημαντικές ελλείψεις εμβολίων που παρατηρούνται. Ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε:

«Η πλήρης ανικανότητα της Κυβέρνησης, αρχίζει πλέον να γίνεται επικίνδυνη για τον Ελληνικό λαό. Η παταγώδης αποτυχία της σε  όλα τα επίπεδα δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί με τίποτα. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση, θέτει  σε κίνδυνο το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας.  Είναι ανεπίτρεπτο γεγονός η έλλειψη σημαντικών εμβολίων και κυρίως παιδικών, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο ΕΟΦ, όσο και οι  ιατρικοί σύλλογοι, προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο, με τους αρμόδιους Υπουργούς να σφυρίζουν αδιάφορα.Η ανικανότητα προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας, δημιουργεί μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, την οποία δυστυχώς την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μας προμηθευόταναν τα αντιγριπικά εμβόλια, από τα τέλη Αυγούστου, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου τον Οκτώβριο να είναι έτοιμη να για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι).

Δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος, ενώ διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων που παρελήφθησαν, είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις πληθυσμιακές μας ανάγκες.

Τα capitalcontrols που η δική σας Κυβέρνηση, έχει επιβάλει, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα και δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας, εδώ και τόσους μήνες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι τα εμβόλιαενδείκνυνται να γίνονται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (ένας μήνας περιθώριο ακόμη), προκειμένου να μην προκληθεί έξαρση των ιώσεων και προβλήματα στην καταπολέμησή τους.

Επίσης τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται και στα εμβόλια που έχουν να κάνουν με παιδικές ασθένειες (πολιομυελίτιδα, κοκίτης, ανεμοβλογιά), θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και κυρίως αυτήν των μικρών παιδιών.

Η εικόνα που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο στον χώρο της Υγείας, δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε ανεπτυγμένη χώρα και είναι το λιγότερο απαράδεκτο να θέτουμε σε κίνδυνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού. Αυτές οι αποκαρδιωτικές εικόνες πρέπει να εκλείψουν.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Πως προτίθεστε να κινηθείτε, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την έλλειψη των εμβολίων και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  2. Ποιος ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης;
  3. Γιατί δεν φροντίσατε να έρθετε σε συμφωνία με εταιρείες, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που προκάλεσαν τα capitalcontrols, που η δική σας Κυβέρνηση επέβαλε;
Προηγούμενο άρθρο ΤΡΑΙΝΟΣΕ : Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας σε συγκέντρωση