Απάντηση Επιτρόπου Εμπορίου Ε.Ε. σε Μάξιμο για φέτα και ΤΤΙΡ


«Η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει –και δεν θα συμφωνήσει- να μειώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας». Τη σαφέστατη αυτή απάντηση έδωσε η αρμόδια επίτροπος εμπορίου της ΕΕ κ. Cecilia Malmström στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με σχετική επιστολή της. Η απάντηση της επιτρόπου ήρθε έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, στους αρμόδιους επιτρόπους, στους επικεφαλής των κομμάτων του ευρωκοινοβουλίου και στις επιτροπές εμπορίου των εθνικών κοινοβουλίων αναδεικνύοντας το πρόβλημα της ενδεχόμενης κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προϊόντα ΠΟΠ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Η κα Malmström, που έλαβε σχετικές οδηγίες από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ, διαβεβαίωσε τον κ. Χαρακόπουλο ότι «αναζητά, ρεαλιστικά αλλά σταθερά, κανόνες που εγγυώνται βελτιωμένο επίπεδο προστασίας και επιβολής κατά της κατάχρησης για επιλεγμένο κατάλογο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φέτας – στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτό φυσικά, εφόσον επιτευχθεί θα σημάνει το άνοιγμα ευρύτερων οριζόντων για την ελληνική κτηνοτροφία.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια του κ. Χαρακόπουλου για την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων στο ζήτημα της προστασίας της φέτας αλλά και εν γένει των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, λόγω των έντονων πιέσεων της αμερικανικής πλευράς, ξεκίνησε στη σύνοδο της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης των επιτροπών εμπορίου των χωρών της ΕΕ (COSAC), που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας τον περασμένο Μάιο. Τότε ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στη συνέλευση, ενώπιον της κας Malmström, το όλο θέμα και κάλεσε σε συντονισμό δράσης τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που απειλούνταν από τις προδιαγραφόμενες αλλαγές, καθώς και τα όργανα της ΕΕ.

Ολόκληρη η επιστολή της επιτρόπου εμπορίου Cecilia Malmström έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Χαρακόπουλε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 16ης Ιουλίου 2015, στην οποία περιγράφετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των ευρωπαϊκών συστημάτων των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και των προϊόντων με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης (ΤΤΙΡ). Ο Πρόεδρος Juncker μου ζήτησε να απαντήσω εξ ονόματός του.

Επιτρέψτε μου να σας καθησυχάσω για το θέμα αυτό. Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ είναι να αυξηθεί η προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων. Αυτό αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 29 των διαπραγματευτικών οδηγιών για την ΤΤΙΡ που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτές, η Επιτροπή επιδιώκει φιλόδοξη έκβαση για τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ε.Ε. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ΕΕ αναζητά, ρεαλιστικά αλλά σταθερά, κανόνες που εγγυώνται βελτιωμένο επίπεδο προστασίας και επιβολής κατά της κατάχρησης για επιλεγμένο κατάλογο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φέτας – στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με άλλα λόγια, οι εν λόγω συζητήσεις στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ αφορούν την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι τη μείωση των προτύπων προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει –και δεν θα συμφωνήσει- να μειώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κατά το παρελθόν καταφέραμε να επιτύχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα –διασφάλιση της προστασίας εκατοντάδων γεωγραφικών ενδείξεων – με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Κορέα, η Σινγκαπούρη, η Κολομβία, το Περού, ο Καναδάς και άλλες χώρες. Με εκτίμηση Cecilia Malmström».

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 32χρονος με ηρωίνη στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκαν οι πεσόντες από τα γερμανικά στρατεύματα στον Πλατύκαμπο