Με επιτυχία η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ Λάρισας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ Λάρισας εν όψει του 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ», στη Πλατεία Νεάπολης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με τίτλο «Έρχονται από πολύ μακριά, πάνε πολύ μακριά, δείχνουν το δρόμο μπροστά» και μουσικό πρόγραμμα.

Την κεντρική ομιλία από την Αγγελική Δασκαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση, το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη λαϊκή συναίνεση, σε μια πολιτική που είναι άγρια αντιλαϊκή. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτήν την αποστολή, προφανώς, έχει αναλάβει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς όμως να υπολείπονται σε ανάλογη χρέωση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είτε κυβέρνησαν είτε περιμένουν στη σειρά για να μετάσχουν σε κάποιο από τα επόμενα κυβερνητικά σχήματα. Παράλληλα, ζεστές κρατούνται και εκείνες οι εφεδρείες του συστήματος που έχουν αναλάβει ειδικούς ρόλους, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ριζοσπαστικοποίησης λαϊκών συνειδήσεων.(…)

Η κυβέρνηση προβάλλει την άποψη ότι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από νέα λαϊκή εντολή, όχι μόνο θα εφαρμόσει τη νέα συμφωνία οδηγώντας στην ανάπτυξη, αλλά θα εφαρμόσει και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αντισταθμίζοντας αντιλαϊκές πλευρές του μνημονίου, μέσω διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, η «Αριστερή Πλατφόρμα», που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας νέο κόμμα, αναμασά τα παλιά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας όλες τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις, ότι μπορεί να υπάρξει άλλη φιλολαϊκή διαχείριση και φιλολαϊκή κυβέρνηση, που θα την εφαρμόσει, εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και με το κεφάλαιο στην εξουσία. Δηλαδή, όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι το 2014 επιδιώκοντας να αναδειχθεί στην κυβέρνηση. Βεβαίως, ούτε «νέο σχήμα» είναι, ούτε από παρθενογένεση προέκυψαν.

Έβαλαν πλάτη από κυβερνητικές θέσεις σε όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που έφεραν το μνημόνιο, όπως της 20ής Φλεβάρη, στήριξαν όλη την πολιτική της κυβέρνησης, την αθέτηση ακόμα και των υποσχέσεων – ψίχουλα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια αυταπατών, ειδικά σε ανθρώπους με πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις, για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του. Τώρα, σηκώνουν τη σημαία του εθνικού νομίσματος (αν χρειαστεί, όπως είπε προχτές, ο Π. Λαφαζάνης), δηλαδή μιας επιλογής εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ενδεχομένως και εντός της ΕΕ, με την οποία φλερτάρουν τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, και στην ΕΕ. Μια επιλογή που το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρεοκοπήσει ο λαός.

Στήνουν, λοιπόν, όλοι μαζί κάλπικα διλήμματα με στόχο τη χειραγώγηση του λαού στο αστικό πολιτικό σύστημα, στη στήριξη της πολιτικής της συνεχούς χρεοκοπίας του. Όλοι μαζί στοχοπροσηλωμένοι στον ίδιο σκοπό: Τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στόχος που είτε έτσι είτε αλλιώς, προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή αξιοποιεί τις εξελίξεις, το «παίζει» αντιμνημονιακή, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον αντικομμουνισμό. Ελίσσεται, ανάλογα με την περίσταση. Πότε λέει ότι δεν θα χαρίσουμε στους Γερμανούς το ευρώ, γιατί το έχουμε πληρώσει. Πότε λέει ότι αν μας αναγκάσουν με τα «αποικιοκρατικά μνημόνια, να πάμε και στη δραχμή». Αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζει με κάθε τρόπο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. (…)

Η αστική τάξη επίσης, ξέρει καλά ότι δεν αρκεί να ψηφιστεί το μνημόνιο. Το κύριο είναι να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα που αυτό προβλέπει. Και προκειμένου να ενσωματωθεί η δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, υπάρχουν οι πρόθυμοι που πουλάνε ελπίδα ότι μια κυβέρνηση – του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω – έχει τον τρόπο να εφαρμόσει το μνημόνιο και ταυτόχρονα να δουλεύει για την αντιστροφή της πορείας υπέρ του λαού.(…)

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, είναι η τιμωρία όλων όσων έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στη φορο-καταιγίδα, στη μείωση των παροχών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρεοκοπία των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιών.

Οι εκλογές δρομολογούν εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, ώστε με μεγαλύτερη σφοδρότητα να συνεχιστεί η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το τι θα πουν τα κόμματα προεκλογικά και από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει, το πρόγραμμά της είναι δεδομένο. Είναι η εφαρμογή του ψηφισμένου τρίτου μνημονίου και μέσα από αυτό, η πλήρης υλοποίηση των άλλων δύο.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, είναι κρίσιμο να κατανοηθεί ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων που σαν κλωστή ενώνει τα τρία μνημόνια. Στο σύνολό τους, είναι μέτρα που διευκολύνουν τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, για να υπάρξει ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας (…)

Το Κόμμα μας έγκαιρα είχε αποκαλύψει και επιβεβαιώθηκε για αυτό ήδη από τις εκλογές του Γενάρη, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που θα είχε όποια κυβέρνηση κι αν έβγαινε, με όποιο σχήμα και όποια απόχρωση, εφόσον αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ και επιδιώκει να διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομία.(…)

Αλλά το ΚΚΕ δεν έμενε και δε μένει μόνο στην κριτική και στην αποκάλυψη καλώντας το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Το ΚΚΕ προτείνει τη μόνη διέξοδο που συμφέρει το λαό και το δρόμο που πρέπει να βαδίσει γι’ αυτή τη διέξοδο. Λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση στο σήμερα. Λένε ψέματα. Δεν έχει πρόταση που να συμβαδίζει με τον αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου κάθε «λύση» είναι αντιλαϊκή. Η πρόταση του ΚΚΕ, ο δρόμος που καλεί το λαό σήμερα να πάρει, βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Καλεί το λαό να αντισταθεί στο νέο μνημόνιο και στα σκληρά μέτρα, παλεύοντας για κάλυψη όλων των απωλειών της περιόδου της κρίσης, κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα ιδιαίτερα στη νεολαία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Γιατί οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών, δεν πρέπει να χαρίσουν τη ζωή και το μέλλον τους στους εκμεταλλευτές, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Έχουν κάθε λόγο να παλέψουν ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που επιτίθεται στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, πολέμους και οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για να ζουν στα πλούτη οι λίγοι.

Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες:

  • Την Τρίτη 25 Αυγούστου στην Πλ. Ανθούπολης, με πρόγραμμα:

  • Ομιλία από την Ξυφαρά Ρούλα μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ

  • Προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα»

  • Τετάρτη 26 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία του Τυρνάβου, με πρόγραμμα:

  • Ομιλία από το Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

  • Προβολή ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα»

  • Πέμπτη 27 Αυγούστου στην πλατεία ΑΤΑ, με πρόγραμμα:

  • Ομιλία από το Γιάννη Παντελίδη μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ

  • Προβολή ταινίας «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι»

Σε όλες τις προφεστιβαλικές θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο και βιβλία της Σύγχρονης Εποχής και μπαρ.

Συνεχίζουμε με το 41ο φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, στη Κοίτη του Πηνειού, με μεγάλη πολιτική ομιλία και ομιλητή το σ. Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Προηγούμενο άρθρο 22 νέες παραιτήσεις μελών από το ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοινώθηκαν οι βάσεις