Μάξιμος: Να αποσυρθεί η φοροκαταιγίδα στους αγρότες!


«Το πακέτο Τσίπρα για τους αγρότες είναι ασήκωτο βουνό. Το Αριστερό Μνημόνιο απειλεί με αφανισμό ολόκληρους παραγωγικούς τομείς, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Είναι πρωτοφανές το πλήγμα που δέχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Φαίνεται σαν να είναι μια στοχευμένη φοροκαταιγίδα στους αγρότες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του (στο ΒΗΜΑ FM στους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη) ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης στη βουλή για το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «με αυτό, το Αριστερό Μνημόνιο δέχεται καίριο πλήγμα ο πρωτογενής τομέας. Και επειδή πολλές φορές υπάρχει μια αντίληψη στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα -καθώς όλοι πληρώνουμε βαρύ κόστος από την κρίση- ότι οι αγρότες είναι στο απυρόβλητο, επιτρέψτε μου να δώσω συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 87 % των αγροτών έχει εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα αγρότη που έχει εισόδημα 9.000 να δούμε τι φόρους θα πληρώσει.

Με 9.000 εισόδημα, από 13% που φορολογούνταν ως τώρα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ο συντελεστής πάει στο 29%. Δηλαδή, για τις 9.000 θα πληρώσει φόρο 2.440 ευρώ. Προσθέστε άλλα τόσα για 100% προκαταβολή, φτάνουμε στις 4.880 ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσετε τις εισφορές που δίνει ένα ζευγάρι αγροτών στον ΟΓΑ, οι οποίες τριπλασιάστηκαν, τότε καλείται για 9.000 εισόδημα να πληρώσει φόρους και εισφορές στο ασφαλιστικό του ταμείο 9.200 ευρώ. Εάν δεχτούμε ότι έχει και άλλες 9.000 ευρώ από επιδοτήσεις, αυτές φορολογούνται πια όχι με 13% οι άνω των 12.000, αλλά με 29% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή, για 9.000 ευρώ επιδότηση θα πληρώσει φόρο 2.440 ευρώ. Μένουν 5.560. Αν αφαιρέστε τα 200 ευρώ που πάει μέσα από τα καθαρά έσοδα, πάμε στα 4.460. Αφαιρέστε περίπου 1.000 ευρώ που είναι ο ΕΝΦΙΑ για σπίτι, αυλή, χωράφια, το εισόδημα που μένει είναι 4.360 ευρώ. Καλείται, λοιπόν, μια μέση αγροτική οικογένεια να ζήσει με 363 ευρώ το μήνα. Υπολογίστε, επίσης, ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια με τα πρώτα προαπαιτούμενα από το 13% πήγε στο 23%, ενώ καταργείται και το αγροτικό πετρέλαιο. Φανταστείτε, επομένως, πως θα τα βγάλει πέρα!

Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίσαμε με υπευθυνότητα το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων, που έχουν τριπλασιασμό των εισφορών των αγροτών στο ταμείο τους, στον ΟΓΑ, που εξισώνονται με το ΙΚΑ, προκειμένου να υπάρχουν συντάξεις Αλλά για να πληρωθούν αυτές οι εισφορές, θα πρέπει να υπάρχει αγροτικό εισόδημα.

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ

Εμείς οι βουλευτές που στηρίξαμε την αποτροπή της καταστροφής της χώρας, δεχτήκαμε με μεγάλη ευκολία, λοιδορίες από όλου αυτούς τους “υπερπατριώτες αντιμνημονιακούς”, ότι είμαστε γερμανοτσολιάδες, δοσίλογοι και προδότες. Να βάλουμε και τώρα πλάτη για να μείνει όρθια η χώρα, αλλά όλα έχουν και ένα όριο! Και το όριο σε κάθε περίπτωση είναι η συνείδησή μας, η αξιοπρέπειά μας και οι πολίτες που εκπροσωπούμε. Σε καμία περίπτωση η ψήφος μας δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή σε μαθητευόμενους μάγους.

Σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μειμαράκη -και είναι προς τιμήν του που τα όργανα λειτουργούν άψογα, συγκαλούνται μετά από πολύ μεγάλο διάστημα-, πάνω από 30 βουλευτές που προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια, θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα. Δεν είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης -όπως ακούω πολλές φορές βαρύγδουπες αναλύεις από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις των Αθηνών-, είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης του κόσμου της υπαίθρου, της ελληνικής περιφέρειας, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή.

Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση να αντιληφθεί το πρόβλημα και να αποσύρει αυτή τη φοροκαταιγίδα που έχει επιβάλλει στους αγρότες, κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να πληρώσουνε όλοι, αλλά να βρει τα κατάλληλα ισοδύναμα από τη μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Οι δανειστές μας, οι εταίροι μας, ζητούνε κάποια μέτρα. Δεν σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να εξοντώσουν μια κοινωνική ομάδα. Την ώρα που επιβάλλουν αυτά τα μέτρα, οι κυβερνώντες προχωρούν και πάλι σε επαναπροσλήψεις, σε διόγκωση του κράτους, σε αύξηση των δαπανών. Ας δούνε, λοιπόν, από εκεί πως μπορούνε να μειώσουν τις δαπάνες, αν πραγματικά θέλουν και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε και αυτή την προσπάθεια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλιώς είναι όλα ανοιχτά για την Τετάρτη;

«Προφανώς».

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Λάρισας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Επόμενο άρθρο Περισσότερα από 12.000 στρέμματα θα αρδευτούν από τρία πρόχειρα φράγματα στην περιοχή των Φαρσάλων