Δεν εγκρίνεται η έκδοση του Κ.Ο.Κ. στη Νοηματική γλώσσα


«Δεν υφίσταται η δυνατότητα επιχορήγησης της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος» για την έκδοση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στην νοηματική γλώσσα σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη στο βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά στη βουλή συνηγορούσε στο αίτημα της Ομοσπονδίας να επιχορηγηθεί με 25 χιλιάδες ευρώ η απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα του Κ.Ο.Κ. και η διανομή του σε κωφούς και βαρήκοους, προκειμένου να καταστεί καλύτερη η κατανόησή του από αυτά τα άτομα.

Στην απάντηση αναφέρεται ότι η αρμόδια υπηρεσία λαμβάνει «επαρκή μέριμνα για την ειδική-ευνοϊκή μεταχείριση των κωφών, όσον αφορά στην έκδοση άδειας οδήγησης έπειτα από στάθμιση περισσότερων εννόμων αγαθών, μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας χάριν του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των ίδιων των οδηγών, η οποία εξασφαλίζεται με την πρόβλεψη ειδικής διαδικασίας χορήγησης άδειας οδήγησης σε ικανά προς τούτο άτομα τα οποία πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, συμφωνούν με το π.δ. 51/2012 (ΦΕΚ Α΄101) και την υ.α. 50984/7947/2013 (ΦΕΚ Β΄3056), οι κωφάλαλοι και τα πρόσωπα με προβλήματα ακοής εν γένει εξετάζονται από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή. Εφόσον ο υποψήφιος κριθεί ΙΚΑΝΟΣ, μπορεί να συμμετέχει σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Ειδικότερη ρύθμιση συνιστά η πρόβλεψη για θεωρητική εξέταση κωφών και αγραμμάτων με την παρουσία πιστοποιημένου διερμηνέα κωφών που προσέρχεται με φροντίδα του ενδιαφερομένου. Ο διερμηνέας εξηγεί τα σχήματα και το κείμενο που εμφανίζεται στη  οθόνη στη νοηματική γλώσσα και ο υποψήφιος επιλέγει τη σωστή απάντηση.

Ακόμη, ειδικά για τους υποψηφίους οι οποίοι είναι κωφάλαλοι, η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς στην πορεία πραγματοποιείται βάσει προεπιλεγμένης από τον Α εξεταστή διαδρομής για την οποία ενημερώνεται ο υποψήφιος και την πραγματοποιεί.

Σχετικά με το αίτημα περί της αναγκαιότητας της μετάφρασης του ΚΟΚ στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα, η Υπηρεσία μας δεν είναι καταρχήν αντίθετη, πλην όμως επισημαίνουμε ότι η συνολική μέριμνα που λαμβάνεται από την Πολιτεία για τη συγκεκριμένη ομάδα–στόχο θεωρείται μέχρι σήμερα επαρκής».

 

Προηγούμενο άρθρο Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ επιχειρήσεις της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την κάλυψη των 21 θέσεων οδηγών