Εχθροί και ασθένειες για την τομάτα θερμοκηπίου


Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες.

 

TUTA ABSOLUTA

 

  Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξη (οι πληθυσμοί του εντόμου είναι  25-30 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Συνεχίζονται οι προσβολές από το έντομο στα φύλλα και στους καρπούς.

 

 

 

  Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.).

 

Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τuta absoluta να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες).

 

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ  (Tetranychus urticae)

 

    Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

 Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.

 

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου.

  Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

 

  Διαπιστώσεις: Η έναρξη της προσβολής από το ωιδίο πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας (4 σταυροί/φυτό) και αναμένεται στις όψιμες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

  Συστάσεις:  Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestansPeronospora parasitica)

  Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση του έκανε ο περονόσπορος μετά τις βροχοπτώσεις στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και μετάδοση του  περονόσπορου

 Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

 

 

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του παθογόνου σε θερμοκήπια με τομάτα τα οποία βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

  Συστάσεις : α) Συνιστάται μείωση της υγρασίας στο χώρο του θερμοκηπίου με καλό αερισμό, πότισμα των φυτών το πρωί, ώστε το φύλλωμα των φυτών να είναι στεγνό κατά την διάρκεια της νύχτας. β) Λήψη μέτρων υγιεινής για την μείωση των μολυσμάτων, όπως αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φύλλων και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. γ) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.    δ) Άμεση καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, με εκλεκτικά για το κλαδοσπόριο και  εγκεκριμένα  για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως boscalidpyraclostrobin, thiophanatemethyl, difenoconazole, cyflulenamid,                     copper hydroxide,κ.α.)

 

BOΤΡΥΤΗΣ (Botrytis cinerea)

 

  Διαπιστώσεις: Σε εξέλιξη. βρίσκεται η ασθένεια στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου.

  Συμπτώματα: Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας (στελέχη. φύλλα, άνθη και καρπούς).

.Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την μετάδοση του.

Καταπολέμηση: α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες. β)Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση – καταστροφή των προσβεβλημένων  φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. γ) Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, iprodione, κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της  Τοματας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος  α.α.

 

Δημ. Λύκας

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας με τα μέλη του δημιούργησε ο ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο 6 συλλήψεις στον Τύρναβο για κλοπή