Β. Τσιώνας: ΟΧΙ στο φόβο, ΟΧΙ στην καπήλευση της οργής, ΝΑΙ στην λογική, ΝΑΙ στην αλήθεια


Προς όλους τους ορθά σκεπτόμενους, μη φανατισμένους, Έλληνες πολίτες, φίλους και μη, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων. Για να προκαταλάβω κάποιους φυσικά ανήκω σε ένα ιδεολογικό χώρο (όχι κομματικό απαραίτητα) όπως όλοι. Αυτό όμως δεν μου απαγορεύει όπως και σε όλους εσάς να σκεφτούμε ρεαλιστικά.

Το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι το δημοψήφισμα. ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε τι;

Πιστεύω όλοι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο φόβο. Πιστεύω πως πρέπει να πούμε ένα ακόμη πιο έντονα ΟΧΙ σε όσους προσπαθούν εσκεμμένα να καπηλευτούν το μίσος, την απογοήτευση, την αγωνία και την οργή για την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια, χτυπώντας τον Έλληνα στον πατριωτισμό, το φιλότιμο και τη “μαγκιά” του, αποκρύπτοντάς του όμως την αλήθεια.

Πιστεύω τέλος πως πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο μέλλον και τη μοναδική προοπτική του λαού μας.

Τι σημαίνει το ΝΑΙ.

Το ΝΑΙ σημαίνει μένω στην Ευρώπη με την αποδοχή ενός μνημονίου αρκετών δις μέτρων με τις γνωστές πολύ αρνητικές επιπτώσεις που σε κανέναν δεν αρέσουν. Ποιος πολίτης θέλει μέτρα; Τρελός είναι; Φυσικά και δεν είναι τρελός, απλά ζυγίζοντας την κατάσταση κρίνει πως θέλει μια αταλάντευτη Ευρωπαϊκή πορεία με ΕΥΡΩ, παρά τα όποια βαριά μέτρα επιβληθούν. Φυσικά ο δρόμος θα είναι αρκετά δύσκολος και πάλι, δίνοντας όμως τη δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη να αγωνιστεί για να τον βελτιώσει, συμβαδίζοντας με όλα τα αρνητικά που έχει η Ευρώπη σήμερα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι σημαίνει το ΟΧΙ.

  • Στο θετικότερο και πιο ευνοϊκό σενάριο (θεωρώ αδύνατο να υπάρξει), μας επιβάλλουν 8 δις μέτρα όπως ακριβώς τα κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση και εντέχνως σήμερα αποκρύπτει πως θα υπάρξουν μέτρα και μάλιστα σκληρά. Αυτό το σενάριο σήμερα φαντάζει αδύνατο καθώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει λόγω της επιλογής του δημοψηφίσματος και το ύψος των μέτρων θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.

  • Το χειρότερο σενάριο που είναι και το επικρατέστερο, οδηγεί σε κλειστές τράπεζες και κατά συνέπεια στη δραχμή. Φυσικά δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ θεσμικά καθώς δεν υπάρχει σχετική διαδικασία. Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής ασφυξίας που περιέγραψα, θα ζητήσουμε μόνοι μας να φύγουμε από το ευρώ. Τότε που η επιλογή θα είναι μονόδρομος προς το ΟΧΙ, και θα μας τεθεί ξεκάθαρα και το πραγματικό ερώτημα που υποκρύπτει το τωρινό δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ;

Δυστυχώς εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε την κατάσταση καθώς είναι ήδη πολύ κακή, μπορεί να γίνει χειρότερη και τέλος να υπάρξει καταστροφή. Όσο κι αν κάποιοι ισοπεδωτικά παρουσιάζουν πως οι τρεις αυτές καταστάσεις είναι ίδιες, και δεν έχουν να χάσουν τίποτα είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση καθώς πιστεύουν πως φτάσαμε στον πάτο, κάνουν λάθος.

Στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή πολλοί πιστεύουν πως θα χτυπήσουν με αυτόν τον τρόπο τους μεγάλους και ισχυρούς. Δυστυχώς αυτοί θα χτυπηθούν λιγότερο καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν ενώ θα πληγούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι, οι αδύναμοι και οι άνεργοι καθώς χάνονται οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών, τα επιδόματα των ανέργων και των ασθενέστερων, υπάρχουν ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τα χρήματα του ΕΣΠΑ κλπ. Επιπρόσθετα τα δάνεια των πολιτών όχι μόνο δε θα διαγραφούν όπως πιστεύουν αρκετοί αλλά αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν.

Πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορούν να μας κάνουν κάτι οι Ευρωπαίοι, καθώς είναι εξαρτημένοι από εμάς και θα πληγούν και οι ίδιοι. Όπως όμως έδειξε και η πρόσφατη αντίδραση των αγορών είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Την ίδια στιγμή όμως εμείς θα καταστραφούμε.

Προσωπικά όσο δύσκολο, βαρύ και πέρα από τα θέλω και τα πιστεύω μου είναι (ποιος θέλει μέτρα;;; τρελός είμαι;;;) ψηφίζω ΝΑΙ. Το πραγματικό ερώτημα είναι ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην Ευρώπη, Ναι ή ΟΧΙ στο ευρώ.

Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να ρισκάρω τον κόπο του αγρότη, το μισθό των εργαζομένων, τη σύνταξη των ηλικιωμένων, την επένδυση και την αγωνία του ελεύθερου επαγγελματία, τις θέσεις εργασίας, τα επιδόματα των ανέργων και των αδύναμων, την περίθαλψη, το μέλλον της γενιάς μου και όσων ακολουθούν, για να παίξουν κάποιοι το πολιτικό τους παιχνίδι. Η χώρα είναι πάνω από κόμματα και οι στιγμές υπερβαίνουν κατά πολύ τα πολιτικά παιχνίδια.

Όσο για τους νεότερους που σωστά έλκονται από το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, σας λέω πως “μαγκιά” είναι να παίρνεις τις δύσκολες σωστές αποφάσεις, κόντρα στα θέλω σου πολλές φορές, για το καλό της κοινωνίας, αφού πρώτα ενημερωθείς για την αλήθεια, και όχι να “νομίζεις” πως κάνεις εύκολη επανάσταση, λέγοντας το προφανές, που σε κανέναν δεν αρέσει και κανείς δε θα το επέλεγε αν υπήρχε άλλη ρεαλιστική πρόταση. Το ΟΧΙ οδηγεί μαθηματικά στον γκρεμό. Μην παρασύρεστε από λαϊκίστικες φράσεις του τύπου “ θα πω ΟΧΙ όπως το ΟΧΙ του 40” που καμία σχέση δεν έχουν με την σημερινή πραγματικότητα και προσβάλλουν την αξία αυτών των ιστορικών πράξεων.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε εκμεταλλευτεί για τις πολιτικές του σκοπιμότητες.

Αφού αυτοί λοιπόν δεν μπορούν ή δε θέλουν για πολιτικά εσωκομματικά συμφέροντα να πάρουν την δύσκολη απόφαση, θα την πάρω εγώ κι εσύ για να προφυλάξουμε τη γενιά μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη χώρα μας!

ΝΑΙ στην ΕΥΡΩΠΗ, ΝΑΙ στο ΕΥΡΩ.

Εύχομαι καθαρό μυαλό σε όλους.

Βασίλειος Τσιώνας

Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Νέος Ιερός Ναός στην Όσσα Τεμπών
Επόμενο άρθρο Στη «στενή» 78χρονος για μη καταβολή ΦΠΑ