Οι εχθροί της υπαίθριας τομάτας στη Λάρισα


ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες.

TUTA ABSOLUTA

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξη (οι πληθυσμοί του εντόμου είναι 15-20 άτομα/3ημέρες/παγίδα στις πρώιμες καλλιέργειες). Παρατηρούνται προσβολές από το έντομο στα φύλλα και αναμένονται στους καρπούς.

Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.).

Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τuta absoluta να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες).

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις : Έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας στο νομό Μαγνησίας, και αναμένεται στους άλλους νομούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

Διαπιστώσεις: Την εμφάνισή του έκανε το κλαδοσπόριο μετά τις βροχοπτώσεις στις πρώιμες καλλιέργειες της τομάτας στο νομό Μαγνησίας και αναμένεται στους άλλους νομούς. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

Συστάσεις :. α) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών. β) Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από το κλαδοσπόριο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, με εκλεκτικά για το κλαδοσπόριο και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως boscalidpyraclostrobin, thiophanatemethyl, difenoconazole, cyflulenamid, copper hydroxide,κ.α.)

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica).

Διαπιστώσεις: Την είσοδο του έκανε ο περονόσπορος στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου..

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς και βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium, Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxylm, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Τοματας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/forfarmer-1/agriculturalwarnings

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

Δημ. Λύκας

Προηγούμενο άρθρο Νέα έργα ξεκινάει η ΔΕΥΑΛ στα χωριά των πρώην Δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας
Επόμενο άρθρο Ποτάμι Λάρισας: Με απλά λόγια: Είμαστε Ευρώπη – Μένουμε Ευρώπη