Μάξιμος προς Παπακωνσταντίνου στη Βουλή: Θα αγνοήσετε τη φωνή του λαού για το λιγνίτη;


 Να λάβει ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση για το ζήτημα του λιγνίτη Ελασσόνας κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου από το βήμα της βουλής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για την πυρηνική ενέργεια με αφορμή τα 25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ και το ατύχημα στη Φουκοσίμα μετέφερε την έντονη αντίδραση της κοινωνίας της Λάρισας στο ενδεχόμενο εξόρυξης του κοιτάσματος λιγνίτη στην Ελασσόνα μετά τις δηλώσεις Κουκουλόπουλου.

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του απέφυγε να θίξει το θέμα του λιγνίτη.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό είπε τα εξής: «Κερδίσατε τις εκλογές, εκτός των άλλων, μιλώντας για πράσινη ανάπτυξη. Οι δηλώσεις του υφ. Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου υπέρ της εξόρυξης του λιγνίτη δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τη θέση της κυβέρνησης.

Εμείς πιστεύουμε ότι το μέλλον για την Ελασσόνα δεν μπορεί να είναι ο λιγνίτης αλλά η ήπια ανάπτυξη με έμφαση στην αξιοποίηση του Ολύμπου και των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσει στην περιοχή, καθώς επίσης η παραγωγή ποιοτικών Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης, όπως η φέτα ή το κατσικάκι Ελασσόνας.

Θα θέλαμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι με τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας, όπου η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, φορείς και κάτοικοι διαφωνούν. Θα αγνοήσετε τη φωνή του λαού;  

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να μη λησμονούμε ότι πυξίδα των πράξεων μας θα πρέπει να είναι η ομολογία ότι τον κόσμο αυτό τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η πυρηνική ενέργεια, για αρκετές δεκαετίες, ακόμη και μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, θεωρούνταν μια σίγουρη, οικονομική και ελάχιστα επιβαρυντική για το περιβάλλον ενεργειακή λύση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 76% του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία, προέρχεται από δίκτυο 58 πυρηνικών εργοστασίων.

Η θετική αυτή προσέγγιση για την πυρηνική ενέργεια είχε σχεδόν παγιωθεί έως τις ημέρες που στους τηλεοπτικούς μας δέκτες παρακολουθήσαμε σκηνές Αποκάλυψης στη μακρινή Φουκουσίμα. Τα τραγικά αυτά γεγονότα ήταν καταλυτικά στον τρόπο που όλος ο κόσμος βλέπει πλέον την πυρηνική ενέργεια. Μια σεισμογενής χώρα, όπως η Ελλάδα, θα ήταν μάλλον παρακινδυνευμένο να προχωρήσει στη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων. Η Φουκουσίμα μας δίδαξε ότι δεν επιτρέπεται να ζούμε με την απειλή.

Απαραίτητος, λοιπόν, είναι ο σχεδιασμός ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου, λιγότερο ενεργοβόρου, περισσότερο φιλικού στο φυσικό περιβάλλον, με ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εμπειρία της εξαιρετικά χαμηλής αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη χώρα μας δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας

Ταυτόχρονα απαιτείται εκ μέρους μας εγρήγορση για τους πυρηνικούς σταθμούς που προγραμματίζουν οι γείτονές μας και ιδιαίτερα η Τουρκία. Η ύπαρξή τέτοιων σταθμών σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, και σε επικίνδυνες γεωλογικές συνθήκες, συνιστούν άμεσο κίνδυνο. Και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι με διεθνή συντονισμό να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως επίσης, χρέος της Ελλάδας είναι να πρωτοστατήσει σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή αυστηρότατων προδιαγραφών ελέγχου των υφισταμένων πυρηνικών εργοστασίων».

Προηγούμενο άρθρο H ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους αγρότες της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Απάντηση Γεννηματά σε Ροντούλη για τους απλήρωτους εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ