Η Κοινωνιολογία στα διδασκόμενα μαθήματα του Λυκείου


Το μάθημα της Κοινωνιολογίας προστέθηκε στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας και στις Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη σε αναφορά του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με την υποβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη μέση εκπαίδευση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορά με βάση ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, με την οποία εξέφραζε την απορία του για την υποβάθμιση του μαθήματος και τη στάση του υπουργείου απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό μάθημα. Όπως, μάλιστα, τόνιζε στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση θεωρούσε αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη σε μια εποχή που απαιτεί περισσότερο από ποτέ την καλλιέργεια και την ανάπτυξη διευρυμένης συνείδησης, η οποία να  αντιπαρατίθεται με ορθολογισμό και κριτική στα φαινόμενα βίας, κοινωνικής ανισότητας, ρατσισμού, πολιτικής απάθειας, κοινωνικής αλλοτρίωσης και αξιακής σύγχυσης.

Στην απάντησή του ο κ. Κουράκης αναφέρει τα εξής:

«Με τον νόμο 4327/2015, προστέθηκε στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου το μάθημα «Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών». Επίσης, στα διδασκόμενα Μαθήματα, τόσο της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών όσο και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής περιλαμβάνεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης, λαμβάνει υπόψη όλες τις υποβληθείσες προτάσεις, στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης των κοινωνικών επιστημών στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Προηγούμενο άρθρο Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη
Επόμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά για την εφαρμογή του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης