Απάντηση Σκανδαλίδη σε Μάξιμο: Έληξε η συμφωνία ΤΟΕΒ με ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων


 «Η κάλυψη των οφειλών των Τ.Ο.Ε.Β. προς τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως τη ΔΕΗ ή το Ι.Κ.Α, βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους. Οι Γ.Ο.Ε.Β μπορούν μόνο με απευθείας συνεννόηση με το Ι.Κ.Α. ή τη ΔΕΗ, ως ανώνυμη εταιρεία, να διευθετήσουν τις οφειλές τους και την έκδοση από αυτό σχετικής εγκυκλίου».

 Αυτό απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχετικά με το πώς προτίθεται να παρέμβει το Υπουργείο στην διακοπή ρευματοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων στους τομείς των ΤΟΕΒ Μάτι-Τυρνάβου και Αγίας Σοφίας λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα στην απάντηση αναφέρεται πως «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 414/76) το Υπουργείο και η αρμόδια Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, μεριμνούν για θέματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση πιστώσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως είναι ζημιές από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία κλπ. Οι δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των έργων Εγγείων Βελτιώσεων, βαραίνουν τους ωφελούμενους από τα έργα παραγωγούς και καταβάλλονται στους Ο.Ε.Β. με τη μορφή αρδευτικών εισφορών ή τελών ή και με τη μορφή αντιτίμου χρήσεως αρδευτικού νερού». Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναφέρει πως «κατόπιν επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου με τους προαναφερόμενους ΤΟΕΒ έχει υπάρξει συμφωνία με τη ΔΕΗ για την χωρίς διακοπές ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων μέχρι τέλος Ιουνίου».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι άσχετο με την ασυνέπεια της πολιτείας προς τους αγρότες. Αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων σε βαμβάκι και την επιστροφή του Ε.Φ.Κ πετρελαίου, τουλάχιστον ένα τμήμα των οφειλομένων στη ΔΕΗ θα είχε ήδη καταβληθεί. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει πλέον το υπόλοιπο του καλοκαιριού».

Προηγούμενο άρθρο Λογισμικό της SAP στο ΤΕΙ Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Η θέση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στο ζήτημα του Αχελώου και των λιγνιτικών κοιτασμάτων της επαρχίας Ελασσόνας»