Δέσμευση Γ. Παπανδρέου στον Κ. Αγοραστό για χρηματοδότηση του Μεσογειακού αναπτυξιακού προγράμματος στη Θεσσαλία


 Την δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για τη χρηματοδότηση του Μεσογειακού Αναπτυξιακού Προγράμματος σε αντιστάθμισμα των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που έχουν αφαιρεθεί από την Θεσσαλία εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους 13 αιρετούς Περιφερειάρχες και τους 7 Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη και του Υφυπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, ο κ. Κώστας Αγοραστός προσέφερε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου μια καλαίσθητη έκδοση για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλίας και του έθεσε τα ζητήματα του Μεσογειακού Αναπτυξιακού Προγράμματος και του Αχελώου.

Για το πρώτο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι ενώ έχει εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη από τους αρμόδιους Υπουργούς, εν τούτοις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ούτε έχει προσδιοριστεί το ύψος του προγράμματος καθώς και οι διαδικασίες για να αξιολογηθούν και να προταθούν έργα στην κυβέρνηση προκειμένου να τα χρηματοδοτήσει.

Για τον Αχελώο ο κ. Κώστας Αγοραστός προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να μιμηθεί τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξη της Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου για το μεν Μεσογειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα είπε ότι θα προχωρήσει και επισήμανε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις, ενώ για τον Αχελώο παρέπεμψε στις αποφάσεις των δικαστηρίων, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Δώστε δύναμη στον θεσμό»

Στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε με αφορμή τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις αιρετές Περιφέρειες, ο κ. Κώστας Αγοραστός είπε στον Πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση που είχαν:

«Πρόεδρε, εμπιστευτείτε μας. Η λύση στην κρίση είναι ελληνική και μπορεί να προέλθει από την ελληνική περιφέρεια.

Ανατρέψτε αυτά που ίσχυαν. Είχατε την τόλμη να προχωρήσετε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ολοκληρώστε την προσπάθεια, δώστε δύναμη στον θεσμό.

Δώστε περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό από δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες δεν είναι αναγκαίο.

Υπερασπιστείτε τον θεσμό απ’ όλους αυτούς που ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια των Υπουργείων ανθίστανται στον «Καλλικράτη» καθώς δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους, την εξουσία τους».

Αναπτυξιακά προγράμματα

Νωρίτερα, στην πρώτη συνάντηση των 13 αιρετών Περιφερειαρχών με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Χάρη Καστανίδη και τον Υφυπουργό κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει από τα προγράμματα «ΠΙΝΔΟΣ» και ΕΑΠΝΑ» ώστε, όπως σημείωσε, «να εκλείψουν οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές στρεβλώσεις που δημιουργούν».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε επίσης να οριστεί ελεγκτής νομιμότητας σε κάθε Περιφέρεια ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, ενώ τόνισε ότι «έχει χαθεί ανεπίτρεπτα πολύς χρόνος όσον αφορά το προβλεπόμενο από τον «Καλλικράτη» πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΕΛΛΑΔΑ» και πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθούν τα χρήματα στην αυτοδιοίκηση με άλλο τρόπο ή μέσω άλλων προγραμμάτων ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε».

Παράλληλα έθεσε τα ζητήματα των υπερχρεωμένων Αναπτυξιακών Εταιρειών των πρώην Νομαρχιών καθώς και τα χρέη από τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων. Υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας κληρονομεί χρέη 1 εκατ. ευρώ.

«Ιστορική ημέρα»

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική καθώς περνούν στις αιρετές Περιφέρειες σημαντικές αρμοδιότητες», τόνισε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο να παραλαμβάνεις ένα πρόγραμμα στη μέση… Ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιασθεί σε άλλες συνθήκες ανάπτυξης και οικονομικής ευρωστίας, ενώ έχει υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Στην αρχή εντάσσονται τα έργα που είναι ώριμα, που είναι εύκολα…», είπε με νόημα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι το 90% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί σε έργα και απομένουν προς διάθεση κονδύλια 25 εκατ. ευρώ συν τα χρήματα που περισσεύουν από τις δημοπρασίες, όταν δηλαδή η προσφορά του αναδόχου είναι μικρότερη από τον αρχικό προϋπολογισμό. Είπε ακόμη ότι ως το τέλος του 2011 πρέπει να απορροφηθούν 32 εκατ. ευρώ καθώς ο στόχος για το 2011 είναι να απορροφηθούν 42 εκατ. ευρώ και ως τώρα έχουν απορροφηθεί περίπου 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει την πολιτική βούληση να επιταχύνει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο αρκεί, όπως σημείωσε, «να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και να επιλύσει εκκρεμή θέματα όπως το χωροταξικό σχέδιο και τις απαλλοτριώσεις».

Προηγούμενο άρθρο Πληρωμή της 1ης δόσης σε δικαιούχους καπνοπαραγωγούς του μέτρου 144 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013
Επόμενο άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή συνέλευση στη Λάρισα