Να μην πληρώνουν οι κληρονόμοι πρόστιμα για κλήσεις θανόντων!


Να αποσαφηνίσει το υπουργείο Εσωτερικών το καθεστώς που διέπει τα ανεξόφλητα βεβαιωθέντα πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), όταν οι παραβάτες αποβιώνουν, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο, να καλούνται από κάποιους Δήμους να τα πληρώσουν οι κληρονόμοι τους, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 Αφορμή για την ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση, που συνυπογράφουν 14 βουλευτές της Ν.Δ., στάθηκαν «καταγγελίες πολιτών που αναφέρουν, ότι διάφοροι Δήμοι, μετά την πάροδο πολλών ετών, και παρότι διαπιστώνουν ότι οι παραβάτες έχουν αποβιώσει, μετακυλούν ανεξόφλητες οφειλές από πρόστιμα Κ.Ο.Κ. στους κληρονόμους».

Σημειώνεται ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 198303/9534/2015), διαπιστώνει την παραπάνω πρακτική κάποιων Δήμων».

Μετά, όμως, από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), «το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε την υπ’ αριθ. ΠΟΛ. 1086/13.06.2007 εγκύκλιο, που προβλέπει ότι βεβαιωθέντα πρόστιμα Κ.Ο.Κ., εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 58 του Π.Κ., κατά συνέπεια αποσβέννυνται με το θάνατο του καταδικασθέντος και ως εκ τούτου δεν αποτελούν χρέη της κληρονομιάς, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν σε βάρος των κληρονόμων». Επιπλέον, στην εν λόγω εγκύκλιο, αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί καταβολή των ανωτέρω προστίμων από τους κληρονόμους του θανόντος, η Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προχωρήσει στην επιστροφή τους, λόγω αχρεωστήτου καταβολής». Τέλος, σύμφωνα με σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ., «τα διοικητικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. έχουν αυστηρά προσωποπαγή χαρακτήρα και όχι αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ακολουθούν τον κληρονόμο».

Η ερώτηση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «τόσο η Δημόσια Διοίκηση, όσο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν καθολικά να ακολουθούν ενιαίες πολιτικές και πρακτικές, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών, που δικαιολογημένα οδηγούν σε σύγχυση σε ότι αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».

 

Προηγούμενο άρθρο Ρεσιτάλ Σαξοφώνου στο Σ.Ω.Λ.
Επόμενο άρθρο Θεσσαλία : Η τρίτη φτωχότερη περιφέρεια στην Ελλάδα