Μάξιμος: Όχι στη γενοκτονία της μνήμης!


Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του επισημαίνει ότι αυτή εντάσσονταν σε ευρύτερο σχέδιο εξόντωσης των Χριστιανών της Ανατολής, ενώ καλεί την Τουρκία να συμφιλιωθεί με τις «μελανές σελίδες» της ιστορίας της και να εγκαταλείψει την πολιτική της «γενοκτονίας της μνήμης», με τη μετατροπή βυζαντινών εκκλησιών σε τζαμιά.

 

Στη δήλωσή του ο, μικρασιάτης στην καταγωγή, βουλευτής σημειώνει τα εξής:

«Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η σκέψη μας αφιερώνεται πρωτίστως στους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας Ποντίους που βρήκαν τραγικό τέλος, εξαιτίας ενός οργανωμένου σχεδίου εξόντωσής τους. Ο ποντιακός ελληνισμός, με την αδιάλειπτη τρισχιλιετή λαμπρή παρουσία του στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, υπέστη από το 1916 έως το 1923 την ανήκουστη βαρβαρότητα των Νεότουρκων. Η εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από τα εδάφη όλης της Μικράς Ασίας ήταν ο τελικός σκοπός των εμπνευστών και των εκτελεστών αυτής της θηριωδίας. Και για τούτο θύματα των στυγερών διώξεων δεν ήταν μόνο ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, αλλά και οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, την οποία δεν μπορεί να την αλλάξει κανένα καινοφανές «ψευδο-ιστορικό» ιδεολόγημα, τύπου «συνωστισμού».

Και αυτή την ιστορική αλήθεια οφείλει να αποδεχθεί η σημερινή Τουρκία. Να συμφιλιωθεί επιτέλους ειλικρινά με τις μελανές σελίδες του παρελθόντος της. Να αναγνωρίσει ευθαρσώς τη γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής. Γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός στα εκατομμύρια των νεκρών. Και γιατί μόνον έτσι μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.

Επιπλέον, το τουρκικό κράτος πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της «γενοκτονίας της μνήμης», που εφαρμόζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Να πάψει να σκανδαλίζει το χριστιανικό κόσμο, αλλά και κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ασελγώντας σε βυζαντινούς ναούς που μετατρέπει σε μουσουλμανικά τεμένη, όπως έκανε στους ναούς της Αγίας Σοφίας στη Τραπεζούντα, στην Νίκαια της Βιθυνίας και τώρα στην Αδριανούπολη. Και να εγκαταλείψει τα ανίερα σχέδια για μετατροπή και αυτής ακόμη της Αγιασοφιάς στη Πόλη σε τζαμί.

Αν η Τουρκία επομένως, θέλει να ονομάζεται κράτος δικαίου και να διεκδικεί την είσοδό της στην Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές -που είναι και πανανθρώπινες- αξίες και αρχές».

Προηγούμενο άρθρο Νέο κατάστημα ΘΕΣγάλα στη Γιάννουλη
Επόμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων