Οι εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Με  μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων,  ολοκληρώθηκαν χτες, 18/5/2015, οι εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.  Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι κ.κ. Βουλευτές Ηρώ Διώτη και Κώστας Μπαριώτας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, εκτός του ότι άνοιξε τους εκθεσιακούς της χώρους για το κοινό με δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες από τις 10.00 έως 22.00, διεξήγαγε Ημερίδα στο Αμφιθέατρο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» με ομιλητές τους:

-Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγος-Λαογράφος, Επ. Υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, με θέμα: “Ο πολυδιάστατος ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη εποχή”.

-Δημήτρης Σεβαστάκης, Ζωγράφος-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,  με θέμα: «Ανατρέποντας τη μουσειακή συνθήκη: χωρίς τόπο και χωρίς χρόνο».

-Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας με θέμα: «Στρατηγικές πάνω στο Μουσείο»

-Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας με θέμα: «Μουσειακή Πολιτική: παρελθόν και μέλλον».

-Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός, μετ.  Νεότερης Ιστορίας και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με θέμα: «Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο μουσείο: αιτίες μετάβασης και η λειτουργία της εκπαίδευσης στο «νέο» μουσείο»

 

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Ακολούθησε το θερμό καλωσόρισμα της Αντιπροέδρου ΔΠΛ-ΜΓΙΚ κας Άννυς Ψάρρα-Περίφανου, η οποία τόνισε τη σημασία της ύπαρξης του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της καθιέρωσης της 18ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καθώς και του ανοίγματος της Πινακοθήκης στο κοινό της πόλης.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με βράβευση και έκθεση του συλλογικού έργου μαθητών που έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας  μαθητές στη ‘Λάρισα’ του Αστεριάδη», με υπεύθυνη εκπαιδεύτρια την Ελένη Φωλίνα, ιστορικό της Τέχνης.

 

Η βραδιά έκλεισε με την εντυπωσιακή και πρωτότυπη Performance χορού της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη, με τίτλο «Δρώσα Μάζα» η οποία εκτελέστηκε στο αίθριο και στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ μαγεύοντας τους παρευρισκόμενους. Οι χορεύτριες, με τα εντυπωσιακά κοστούμια και σώματα που θύμιζαν αρχαιοελληνικά γλυπτά,  προέτρεψαν μέσα από το χορό τους το κοινό να τις ακολουθήσει, ανεβαίνοντας τις μαρμάρινες σκάλες, για να καταλήξουν όλοι μαζί στις αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής, προβάλλοντας έτσι, ένα συμβολικό κάλεσμα της τέχνης  προς την κοινωνία.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάζεται το νέο Δημοτικό Πολυιατρείο του Δήμου Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Το ΠΑ.ΜΕ. για την κατάσταση στην υγεία και την πρόνοια