Σημεία παρέμβασης Ηρώς Διώτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Κοτσιφάκη


Παράδειγμα πολλαπλής απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας από όλους τους Υπουργούς που χειρίστηκαν αυτά τα θέματα τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, παρουσιάζοντας το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο του προέδρου του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, μέλους της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Education International, «Από το ‘04 στο ‘14. Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση: διαθέσιμη για διάλυση», επισημαίνοντας ότι «το ενδιαφέρον του εκάστοτε Υπουργού για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα αποτελέσματα των αλλαγών -μετατροπή των ΤΕΛ/ΤΕΣ σε ΤΕΕ και των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, κατάργηση Πολυκλαδικών- οδήγησαν στην μεγάλη μείωση των μαθητών που ακολουθούν την ΤΕΕ και στην συνεχή απαξίωσή της στην κοινωνία».

Η βουλευτίνα, με αφορμή και το πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο για την Παιδεία, υποστήριξε ότι «οι αντιδράσεις στις προοδευτικές αλλαγές που προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο προέρχονται από αυτούς που νομοθέτησαν για να κάνουν το πανεπιστήμιο, το σχολειό και τη γνώση, εμπορεύματα για την αγορά και προσβάσιμα για τους εκλεκτούς», συμπληρώνοντας ότι απώτερος στόχος ήταν η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνοντας στους θιασώτες αυτής της θεώρησης και “Το Ποτάμι”, «οι απόψεις του οποίου για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι γνωστές». Μιλώντας, επέλεξε επίσης να φωτίσει και την ταξική πλευρά της κατάργησης των 50 ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και της θέσης σε διαθεσιμότητα των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι «το χτύπημα, σε κάθε τομέα, πάντοτε ξεκινάει από το πιο αδύνατο σημείο της τάξης. Και οι λαϊκές τάξεις έχουν τα κορίτσια τους ως τέτοιο» και συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική των Μνημονίων χρειάζεται ανθρώπους χωρίς Παιδεία, δωρεάν προσωπικό για επιχειρήσεις».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «το βιβλίο του Θέμη Κοτσιφάκη είναι πολύ διαφωτιστικό και ως προς τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον χώρο μας για τη Δημόσια Παιδεία. Η ποιότητά της, όμως, μας αφορά όλους και όλες γιατί εκεί στηρίζεται το μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βρισκόμαστε παρόντες και παρούσες όλοι και όλες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και για την κοινωνία ολόκληρη, να επιδοθούμε σε κοινό αγώνα να στηρίξουμε τις προοδευτικές και ποιοτικές αλλαγές στην Παιδεία αλλά και να απαιτήσουμε επίσης από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε ακόμα μεγαλύτερες  αλλαγές».

Προηγούμενο άρθρο Η ΝΟΔΕ Λάρισας για τη νίκη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ
Επόμενο άρθρο Πρωτοβουλία Χαρακόπουλου – Σπυράκη για φορολογία επιδοτήσεων