Συνεδρίαση του Δικτύου Αγροτών ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας


Συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου, η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αγροτών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τη Γραμματεία του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις, ενώ αποφασίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε καταρχήν η διαμόρφωση της πρότασης της Εμπορίας των Αγροτικών Προϊόντων, η οποία θα επικαιροποιηθεί και θα συζητηθεί ολοκληρωμένα στην Ολομέλεια του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και αναφορά στην άλλη πρόταση για τη Γεωργία.

Συγκεκριμένα, η πολιτική επιλογή για στήριξη τη εγχώριας παραγωγής και της δυνατής επάρκειας του αγροδιατροφικού τομέα σε εθνικό επίπεδο με κυρίαρχο και πρωταρχικό στόχο την κάλυψη των αναγκών δεν είναι μια ρομαντική αντικαπιταλιστική πρόταση κατά της παγκοσμιοποίησης αλλά ζήτημα ζωής. Υπόθεση ζωής για όλους εμάς τους χρήστες των αγαθών και αποφυγής της εξαφάνισης της υπαίθρου μαζί με τους ξωμάχους της. Η άλλη αγροδιατροφική πολιτική μέρος ενός εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης είναι εκτός των άλλων εμπλεκομένων και εντελώς πλέον προσωπική υπόθεση και ευθύνη του παραγωγού, του καταναλωτή και της κοινωνίας συνολικά ως υπερεπείγουσα απαίτηση για την αντιμετώπιση της διατροφικής ανεπάρκειας.

Η ανάπτυξη του διατροφικού κινήματος με την ταυτόχρονη ώσμωσή του με τους παραγωγούς και την κοινή συντονισμένη δράση συνεταιρισμών, Ενώσεων, Ομάδων, εμποροβιοτεχνικών επιμελητηρίων, τοπικής αυτοδιοίκησης με την ταυτόχρονη απόπειρα και πρωτοβουλία δημιουργίας προτύπων είναι η πυξίδα που σηματοδοτεί το παρών για το μέλλον μας.

Η ανατροπή του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των μεγάλων αλυσίδων στη διακίνηση των αγαθών με τη θεσμοθέτηση κανόνων κοινωνικού ελέγχου θα σημάνει την απελευθέρωση των βασικών διατροφικών αγαθών από ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοούσε μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η καταγραφή ανάδειξη και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των «τροφίμων με ψυχή» -τα προϊόντα αυτά είναι προικισμένα με μοναδικά χαρακτηριστικά – όπως είναι η προέλευση, η ποιότητα, η βιολογική τους αξία, η γεύση, το άρωμα και ο τρόπος παρασκευής τους – αξίζουν να έχουν μια άλλη τύχη ) και για την ηθική και δίκαιη αμοιβή του παραγωγού. Με τον υποστηρικτικό ρόλο των ερευνητικών ιδρυμάτων θα επιβεβαιώσει τη διαχρονική ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή σας να είναι φάρμακο και το φάρμακό σας η τροφή».

Με αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας ,χωρίς να νοιώθουμε μειονεκτικά έναντι των παραγωγών άλλων χωρών εμπνεόμαστε απ την πεποίθησή μας αυτή είναι η γη μας αυτός είναι ο τόπος μας και μπορούμε να κάνουμε “θαύματα”.

Η βιώσιμη ανάπτυξη που συμπυκνώνεται στην έκφραση του γέροντα «σ’ αυτόν τον κόσμο που ήρθαμε άλλοι τον είχαν πρώτα, σε μας τον παραδώσανε κι άλλοι τον καρτεράνε» θα πρέπει να βρει την πανηγυρική αναγνώρισή της γιατί «ο Θεός έκανε το χωριό και ο άνθρωπος τη πόλη».

 

Λάρισα, 30.4.2015

 

Προηγούμενο άρθρο Δύο συλλήψεις για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων
Επόμενο άρθρο Αποδοχές στελεχών Ε.Δ. και Σ.Α. βάσει των δημοσιονομικών συνθηκών!