«Αέρας» γίνεται αποθεματικό 6 εκ. ευρώ του ΤΕΙ Θεσσαλίας


«Χέρι» στα ταμεία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, βάζει το Υπουργείο Παιδείας, …σηκώνοντας εκατομμύρια ευρώ και μεταφέροντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προς επένδυση.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι δύο φορείς, που βλέπουν τα διαθέσιμα αποθεματικά τους να δεσμεύονται, με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, της κατεπείγουσας ρύθμισης για μεταφορά τους και να «αδειάζουν» τα ταμεία τους, με κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η είδηση, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σε όλη τη χώρα καθώς βέβαια η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας. Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων έχουν ήδη συνεδριάσει εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη ανησυχία για τη συνέχιση λειτουργίας των Πανεπιστημίων και συγκαλούν έκτακτη σύνοδο, αύριο Σάββατο στην Αθήνα, ενώ έκτακτη σύνοδο προγραμμάτισαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ τη Δευτέρα 27 Απριλίου, προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον θέμα και τα προγραμματίσουν τη δράση τους.

«Μας βρίσκει αντίθετους», δηλώνει στην «Ε», ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτης Γούλας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ, όσον αφορά στη δυνατότητα που θα έχει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, όταν το αποθεματικό του ταμείου του, που ανέρχεται περίπου στα 6 εκατομμύρια ευρώ, θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το αν θα υπάρχει ομαλή ροή χρημάτων, στην κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις και τόνισε: «Πώς θα καλύπτονται οι τρέχουσες οικονομικές ανάγκες; Θα ζητάμε τα χρήματα απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ή θα πρέπει να στέλνουμε σχετικό έγγραφο – αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών, να τις εγκρίνει, κι αυτό με τη σειρά του να δίνει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος για διάθεσή τους;»

Αναμφίβολα η δεύτερη διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, θα γιγαντώσει τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει έναν ακόμη δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, με ό,τι προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την επιστροφή των χρημάτων. Να ξεκαθαρίσει άμεσα η διαδικασία της λήψης τους… Υπογράφηκε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση», επισήμανε ο κ. Γούλας.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, για το κατά πόσο είναι επιτρεπτό, να πάρει το κράτος χρήματα ιδιωτών επιχειρηματιών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του ΤΕΙ, καθώς και χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία υπάρχουν στο αποθεματικό του ΤΕΙ. «Θα πρέπει να τα εξαιρέσουν…» υποστήριξε ο ίδιος.

 

Εφημ. Ελευθερία

Προηγούμενο άρθρο Εκατοντάδες πιστοί στον Άγιο Γεώργιο στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 34χρονος με ηρωίνη