Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις. Επαναφορά των πολυετειών και «ωριμάνσεων»


Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί εγκατέλειψε την προεκλογική εξαγγελία για άμεση επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίσθηκαν την τελευταία 5ετία, αντίθετα μετά τον στημένο «κοινωνικό διάλογο» στο υπουργείο εργασίας, ετοιμάζεται να νομοθετήσει την σταδιακή επαναφορά του μέχρι τον Ιούλη του 2016 και μάλιστα αφήνοντας έξω το ζήτημα των ωριμάνσεων (τριετίες), που θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.

Δηλαδή, το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση (αν το νομοσχέδιο φτάσει τελικά στη Βουλή μ’ αυτή τη μορφή) είναι η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού σε δύο δόσεις (654 ευρώ μεικτά για τον Οκτώβρη του 2015 και 751 ευρώ μεικτά τον Ιούλη του 2016). Σ’ αυτόν τον μισθό, όμως, με εξαίρεση το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι ωριμάνσεις από εδώ και πέρα παραπέμπονται στην όρεξη των εργοδοτών. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που θα αρχίσει να αμείβεται με τον νέο κατώτατο μισθό, δεν θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια με βάση τις ωριμάνσεις (τριετίες) που θα έπρεπε να «τρέχουν» μετά την κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, οπότε «πάγωσαν».

Ακόμα χειρότερα θα διαμορφωθούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τους κλαδικούς μισθούς, αφού το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που αναμένεται να προωθηθεί στην ΟΚΕ, δεν «ξεπαγώνει» τις ωριμάνσεις (τριετίες, πολυετίες) των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αλλά μόνο τη συζήτηση γι’ αυτές.

Αυτό που πραγματικά ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, δεν είναι η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, που θα καλύπτει έστω ένα μέρος των απωλειών που είχαν οι μισθοί την προηγούμενη πενταετία, αλλά μόνο η δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες, αξιοποιώντας και τον ΟΜΕΔ. Η δυνατότητα αυτή είχε καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012 και οδήγησε στην πορεία είτε στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με δραματική μείωση των μισθών, είτε στη σύναψη αναγκαστικών ατομικών συμβάσεων, με ανάλογα αποτελέσματα στο εισόδημα και στα υπόλοιπα εργατικά δικαιώματα.

Ειδικά όμως για τους κλαδικούς μισθούς, που αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να δώσουν τα επιδόματα των ωριμάνσεων (τριετίας, πολυετίας, πενταετίας) που είχαν διανυθεί για καθέναν εργαζόμενο χωριστά πριν από το 2012, αλλά το παραπέμπει στη διαπραγμάτευση για τις νέες ΣΣΕ που θα συναφθούν από εδώ και πέρα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει:

  • Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις με την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.

  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στις ατομικές συμβάσεις, στις ενώσεις προσώπων.

  • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατάργηση της δυνατότητας για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις ΚΣΣΕ.

  • Επαναφορά άμεσα όλων των ωριμάνσεων και της πολυετείας, όπως ίσχυε πριν την ΠΥΣ 6/2012.

Προηγούμενο άρθρο Υπολογιστής...δώρο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Ένωση Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου Λάρισας
Επόμενο άρθρο Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην 1η Στρατιά Λάρισας