Αποκαλυπτήρια – ονομασία πλατείας Ζήση Λιούπα


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά  ιερουργούντος του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Αχιλλίου Τσούτσουρα τα αποκαλυπτήρια –ονομασία της κεντρικής πλατείας του Μακρυχωρίου σε ονομασία  σε πλατεία Ζήση Λιούπα, στη μνήμη του αείμνηστου πρώην δημάρχου Μακρυχωρίου Ζήση Λιούπα,

Τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας του Μακρυχωρίου σε πλατεία δημάρχου Ζήση Λιούπα, αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών.

Με την απόφαση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών τιμά τον αείμνηστο δήμαρχο Ζήση Λιούπα για την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, αλλά και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

 

Στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής από τον Περιφερειάρχη ,τον Δήμαρχο ,την Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου και την οικογένεια του αείμνηστου Ζήση Λιούπα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα μέλη του συλλόγου γυναικών Μακρυχωρίου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός,  οι βουλευτές κ. Βασίλης Κόκκαλης και Χρήστος Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης  της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και γιος του αείμνηστου Ζήση Λιούπα Νίκος Λιούπας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τσέτσιλας,  η διοικητής του  αστυνομικού τμήματος  Περιφέρειας κ. Στέλλα – Μαρία Στράτου, οι  αντιδήμαρχοι κ. Αστ. Σαίτης, Χρ. Τσάτσαρης,  Κ. Νταφούλης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Μιχάλης Καρατέγος,  ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Μανώλης, Ιωάννης Βλάγκας, Γ. Έξαρχος, Γ. Κυρίτσης, Παν. Γκατζώγιας, Γεωργία Τσόπα – Λύτρα Γεωργία, Αθ. Καραναστάσης, Βασίλειος Ζάχος, ,  η πρόεδρος της Τ. Κ. Μακρυχωρίου κ. Άννα Καραπάνου – Μαγαλιού, η τοπική σύμβουλος κ. Λίνα Σαϊτη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελάτειας Αντ. Γκανάτσιος, η πρώην βουλευτής κ. Βασιλική Αλεξανδρίδου, οι πρώην δήμαρχοι Θωμάς Τσέτσιλας  Νικ. Γερογιάννης, ο πρώην πρόεδρος της Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χρήστος Τσαντήλας.

 

 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών δήλωσε :

Σήμερα και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τεμπών τιμούμε την μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου Μακρυχωρίου Ζήση Λιούπα.

Σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στον χώρο της αυτοδιοίκησης αποφασίσαμε για την σημερινή ονοματοδοσια.

Ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξαν για πολλά χρόνια το πεδίο δράσης του πρώην Δημάρχου ,που προσδιόρισε και τη στάση ζωής του αλλά και την κληρονομιά που άφησε ως παρακαταθήκη προσφοράς στο Δ.Τεμπών .

Η ονομασία της πλατειάς αυτής έχει ένα συμβολικό κι ένα ουσιαστικό περιεχόμενο έκφρασης –σεβασμού και μνήμης στο πρόσωπο του.

Πίσω από το όνομα της πλατείας κρύβεται η ανθρωπινή προσφορά που οφείλει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση .

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Ζήσης Λιούπας επιδίωξε σταθερά και δυναμικά την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με δημαρχιακή θητεία 8 χρόνων .

Βοηθήσαμε ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων συχνά δισεπίλυτων για το καλό των τοπικών κοινωνιών .

Έζησε και δούλεψε ως ένα άνθρωπος δίκαιος κι έντιμος .

Υπήρξε αγαπητός και στήριζε τους συνάνθρωπους του με το χάρισμα της διορατικότητας του .

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω .

Είχα την τύχη να παραλάβω από τον ίδιο τα ηνία του νεοσύστατου Καλικρατικού Δ.Τεμπών ,με έδρα το Μακρυχώρι που τόσο και εκείνος αγαπούσε .

Η ονοματοδοσία της πλατείας στο μέρος που εκείνος δούλεψε σκληρά ,κι ας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως δημοτική αρχή ,το πράττουμε με σεβασμό κι εκτίμηση στο πρόσωπο του .

Δεν λησμονούμε ότι υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση .

Δεν ξεχνάμε ότι λειτούργησε καταλυτικά για την ανάπτυξη του Δήμου Μακρυχωρίου .

Θυμόμαστε .

Θυμόμαστε κι υπενθυμίζουμε στους νεότερους ,περνάμε τη γνώση στις νέες γενιές .

Θυμόμαστε και τιμούμε .

Η ζωή ,ο αγώνας ,το έργο ,και η απώλεια του Ζήση Λιούπα είναι μια ζωντανή μνήμη και μια διαρκής θύμηση .

Θα το θυμόμαστε όλοι .

Αιωνία η μνήμη του .

Στην συνέχεια σύντομο  χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός που μίλησε για τον άνθρωπο και αγαπητό φίλο του Ζήση Λιούπα.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη 51χρονου για παραβάσεις του ΚΟΚ
Επόμενο άρθρο Διάλεξη για τον Καστοριάδη και την αυτονομία στο Επιμελητήριο Λάρισας