Μάξιμος: Νέο μνημόνιο με σκληρούς όρους περιμένει στη γωνία


«Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει και με μπαλώματα λύση δεν δίνεται. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν τώρα να πάρουν τις ορθές αποφάσεις, εάν όντως εννοούν ότι επιθυμούν έναν έντιμο συμβιβασμό, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη», τονίζει στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος και προσθέτει: «Το πρόβλημά μας με τους δανειστές δεν μπορεί να το λύσει ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, ούτε βέβαια η Ινδία, όπως διατείνεται ανεύθυνα ο κ. Καμμένος. Εμείς είμαστε μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης και εκεί πρέπει συντασσόμενοι με τους κανόνες της, να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό της Ν.Δ., επισημαίνει πως τώρα « αυτό που προέχει είανι η σωτηρία του τόπου και η ανάσταση της πατρίδος».

Που πιστεύετε ότι οδηγείται η ελληνική οικονομία; Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και πως επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να αντιληφθείς ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Όποιος στοιχειωδώς κινείται μέσα στην αγορά γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι αυτή έχει στεγνώσει. Δυστυχώς, δεν κουνιέται φύλλο γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχουν κεφάλαια, έχουν παγώσει επενδύσεις. Αντιθέτως συνεχίζεται η τεράστια εκροή των αναλήψεων από τους καταθέτες. Καθώς το ταμείο είναι μείον και οι χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές ανάγκες δεν αναβάλλονται, γίνεται αφαίμαξη των αποθεματικών και κεφαλαίων Ταμείων, Δημοσίων Οργανισμών, Περιφερειών, των αγροτικών επιδοτήσεων. Η κλεψύδρα του χρόνου, όμως, τελειώνει και με μπαλώματα λύση δεν δίνεται. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν τώρα να πάρουν τις ορθές αποφάσεις, εάν όντως εννοούν ότι επιθυμούν έναν συμβιβασμό, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στους δανειστές. Πιστεύετε ότι υπάρχει διπλή ατζέντα; Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει ένα νέο μνημόνιο;

«Η πολυγλωσσία αυτής της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Ενιαία γραμμή δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα τομέα της κυβερνητικής πολιτικής και πρωτίστως στην οικονομία. Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα συνεχίζεται το ίδιο βιολί. Έξω ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών δηλώνουν ότι θα είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις. Μέσα, το τροπάρι αλλάζει και επανερχόμαστε στο «αντάρτικο». Πρόσφατο παράδειγμα η προσεχής δόση προς το ΔΝΤ. Μέσα, ο κ. Στρατούλης, μας λέει ότι δεν θα πληρώσουμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε σε νέα «έξοδο του Μεσολογγίου». Από τις ΗΠΑ ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα πληρώνει «στο διηνεκές» τις υποχρεώσεις της, για να μην καταντήσει προφανώς …Σομαλία. Τα ψέματα, όμως τελειώνουν. Το παιχνίδι των καθυστερήσεων δεν μπορεί να κρατήσει εσαεί. Και το νέο μνημόνιο, με νέους σκληρούς όρους μας περιμένει στη γωνία».

Βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του  πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο. Βοηθούν αυτές οι επαφές τις διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές;

«Ας μην συγχέουμε διαφορετικά πράγματα. Διότι εδώ υπήρξε μια εσκεμμένη σύγχυση. Και όχι μόνον από όσους αντιδρούσαν για τους δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους στις επαφές με τη Ρωσία, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση. Πολύ σωστά η Ελλάδα οφείλει να αναπτύσσει σχέσεις με κάθε παράγοντα του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Και να πετύχει επωφελείς οικονομικές ή άλλες συμφωνίες. Αλλά το πρόβλημά μας με τους δανειστές δεν μπορεί να το λύσει ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε βέβαια η Ινδία, όπως διατείνεται ανεύθυνα ο κ. Καμμένος. Εμείς είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί πρέπει συντασσόμενοι με τους κανόνες της να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας».

Όταν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι σας σάς ρωτούν αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα τι τους απαντάτε;

«Ότι ελπίζω εντέλει να επικρατήσει η λογική και η σωφροσύνη. Προσδοκώ η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές της εμμονές και να ασχοληθεί με την ουσία και επιτέλους να εργασθεί. Αναμένω ο κ. Τσίπρας να τιθασεύσει τις εξαλλοσύνες των συνιστωσών του και να αποφύγουμε την καταστροφή».

Πόσο καιρό ακόμη πιστεύετε ότι αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή την τακτική της διαπραγμάτευσης;

«Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή. Η κυβέρνηση «σαρώνει» ότι χρήμα υπάρχει διαθέσιμο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, πολλές κινδυνεύουν να κλείσουν ενώ είναι κερδοφόρες, και η ανεργία να εκτοξευθεί ακόμη πιο ψηλά. Το να συνεχίζεις να το παίζεις βόμβα που θα εκραγεί και θα πάρει μαζί της και τους υπόλοιπους, δεν είναι απλώς ριψοκίνδυνο είναι πλέον λανθασμένο».

Η Πρόεδρος της Βουλής κλιμακώνει τις κινήσεις της για το θέμα του χρέους. Συνεδριάζει  η επιτροπή, κυκλοφορούν σποτ. Η εκτίμησή σας είναι ότι όλα αυτά βοηθούν ή είναι μάταια;

«Δυστυχώς, η κα Κωνσταντοπούλου δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τη σημασία και τα όρια του θεσμικού ρόλου που καλείται να παίξει ως Πρόεδρος της Βουλής. Μοιάζει σαν να έχει δική της ατζέντα, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, διαφορετικό ακόμη και από αυτόν του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η λεγόμενη Επιτροπή της Αλήθειας, στην οποία δεν εκλήθησαν τα κόμματα, και το προπαγανδιστικό σποτάκι, είναι πράξεις που σαφώς εκφεύγουν των θεσμικών ορίων της Προέδρου της Βουλής».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχετε στοχοποιήσει την κ. Κωνσταντοπουλου;

«Κριτική προς τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της η κα Κωνσταντοπούλου έχει ασκηθεί και από βουλευτές της συμπολίτευσης. Σας θυμίζω όσα είπε ο κ. Φίλης, για την επιμονή της Προέδρου της Βουλής να συμμετάσχουν οι έγκλειστοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τακτική να παρατηρεί η κα Κωνσταντοπούλου τον κάθε βουλευτή ή ακόμη και προέδρους κομμάτων, με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς πρέπει να λάβει άμεσα τέλος».  

Ήσασταν από τους βουλευτές που είχαν προτείνει να γίνει συνέδριο στην ΝΔ. Το θέμα αυτό έχει κλείσει;

«Αυτή την ώρα, η χώρα βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενη». Τα πράγματα πάνε χειρότερα και από ότι προβλέπαμε. Και όχι μόνον στην οικονομία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης. Αυτό που προέχει, επομένως, είναι η σωτηρία του τόπου. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε εν ευθέτω χρόνω».

Η ΝΔ προκηρύσσει συνδιάσκεψη. Η κίνηση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση; Θα εκτονώσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος πιστεύετε; 

«Το ζητούμενο δεν είναι η εκτόνωση, αλλά η ανασυγκρότηση της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, η αποσαφήνιση του ιδεολογικού μας στίγματος, η ανάκτηση της πολιτικής ηγεμονία στα μεσαία στρώματα. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει έκτακτο συνέδριο. Όπως σας είπα, όμως, αυτό που προέχει τώρα η ανάσταση της πατρίδας».

  

Προηγούμενο άρθρο Περίσσεψαν αυγά από το πασχαλινό τραπέζι; Τέλειες ιδέες για να μην πάνε… χαμένα!
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού από την Πανθεσσαλική Στέγη