Ρένα: «Ναι», υπό αίρεση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης


«Απαιτείται ρεαλισμός.Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε , όλοι μας την αίσθηση του ρεαλισμού στο όλο εγχείρημα. Ρεαλισμος ως προς τα προσδοκόμενα οφέλη, ρεαλισμός ως προς την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα υποδομών που έχει η πόλη, δηλαδή, απλά, να μην συμβεί ότι έγινε με την διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων. Ρεαλισμό και καινοτομία όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα». Με τα λόγια αυτά η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου προσδιόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή, όσον αφορά στην κατάθεση υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δηλώνοντας την στήριξή της στην όλη προσπάθεια, ασκώντας ταυτοχρονα κριτική, όσον αφορα την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης και στην προετοιμασία: «Θα στηρίξουμε την απόφαση διεκδίκησης του τίτλου «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021» αν και φαίνεται ξεκάθαρα από την εισήγησή σας ότι  «σέρνεστε» σε αυτήν την  απόφαση , χωρίς να την πιστεύεται και βεβαίως  η απόφαση μας αυτή τελεί υπό αίρεση καθώς εξαρτάται από το πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη σε µια πόλη από πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική άποψη, κατά τη διάρκεια του ίδιου του έτους και µετά του έτους ορόσημο, εντούτοις τα οφέλη δεν έρχονται αυτόματα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε οτι υπάρχουν και αποτυχίες. Και οι αποτυχίες συχνά οφείλονται σε  αδυναμίες  στη  διαχείριση  του  σχεδίου από πλευρά της διοργανώτριας πόλης,ή  της ελλιπούς χρηματοδότησης της εκδήλωσης από τις δημόσιες αρχές ή της μη σωστής και επαρκούς λειτουργίας  της δομής  που θα είναι επιφορτισμένη µε την υλοποίηση της εκδήλωσης. Η λειτουργία και η στελέχωση της δομής αυτής αποτελεί,  κατά την άποψη μας,  κρίσιμο στοιχείο  και κατά την προετοιμασία του φακέλου αλλά και κατά την  υλοποίηση της εκδήλωσης» επεσήμανε η κα Καραλαριώτου, συνεχίζοντας την εισηγησή της κατάτη διαρκεια του δημοτικού συμβουλίου, περιγράφοντας στη συνέχεια τα στοιχεία εκείνα που διασφαλίζουν την θετική έκβαση της όλης προσπάθειας:

Έγκαιρος σχεδιασμός . Έγκαιρος σχεδιασμός της ιδέας βάσει των κριτηρίων και στόχων της εκδήλωσης,  καθώς  και  το  να  γίνει  απόλυτα  σαφές  το  τι  θέλει  κανείς  να  κάνει. Δυστυχώς  η εκκωφαντική απραξία της Δημοτικής Αρχής 7 μήνες τώρα ,σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη , αποτυπώνεται και στο θέμα της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  της Ευρώπης . Έχουμε μια εισήγηση  η οποία είναι ουσιαστικά μια έκθεση ιδεών , χωρίς τίποτα συγκεκριμένο και όλα αυτά 6 μόλις μήνες πριν την υποχρεωτική  κατάθεση του φακέλου  που είναι η 23η Οκτωβριου 2015.

Απαιτείται επαγγελματισμός και αξιοποίηση ανθρώπων με γνώση του αντικειμένου . Και αναρωτιέμαι ποιος επέλεξε ήδη το μήνυμα , που αναφέρεται στην εισήγηση «Πολιτισμός για όλους»; Εχει συσταθεί κάποια καλλιτεχνική επιτροπή ή είναι η δημοτική αρχή αυτή που το σκέφτηκε και το εισηγείται;

Ο φορέας , η δομή που πρέπει να δημιουργηθεί  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης πρέπει να στελεχωθεί με ικανό και αξιόλογο προσωπικό (καλλιτεχνικό και διοικητικό )  και να διαθέτει  επαρκείς οικονομικούς  πόρους.Και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την διαφάνεια της όλης προσπάθειας .Στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόταση για την μορφή που πρέπει να έχει αυτή η δομή ! Αντιθέτως αναφέρεται «σε εκκρεμότητα βρίσκονται ερωτήματα σχετικά με τη δομή που θα κληθεί να διαχειριστεί την υπόθεση σύνταξης του φακέλου (π.χ. τι είδους θα είναι η δομή, ποιοι φορείς και με ποιον τρόπο θα συμμετέχουν κλπ)». Η Δημοτική Αρχή δηλαδή σε θέματα καλλιτεχνικά , όπως είναι το μήνυμα της όλης προσπάθειας έχει άποψη(!) αλλά σε θέματα οργάνωσης που εμπεριέχεται και το θέμα της διαφάνειας δεν έχει(!) Και όλα αυτά 6 μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου!

Και ενώ δεν έχει καμία πρόταση για την μορφή της δομής αναφέρει εν αυτής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 100.000 ευρω . Πως προέκυψε; Μισθούς πόσων στελεχών έχετε προϋπολογίσει ; Να αναφέρω ότι άλλες Ελληνικές πόλεις π.χ. Καλαμάτα αλλά και άλλες έχουν προϋπολογίσει 300.000ευρω  με αναλυτική καταγραφή που πάει το κάθε ευρω . Αυτό θα πει προγραμματισμός και διαφάνεια Κύριοι της Δημοτικής Αρχής .

Η δέσμευση του ∆ημοσίου όσον αφορά το πρόγραµµα και τον προϋπολογισμό και  αναζήτηση  χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η βιωσιμότητα της εκδήλωσης ,  που πρέπει να εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης: πρέπει να σχεδιαστεί µια εκδήλωση  με καταλυτικές συνέπειες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Να μην αποτελέσει μια ευκαιριακή εκδήλωση . Η μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα περίοδος είναι εξίσου σημαντική  . Να μπορέσει να συμβάλει η εκδήλωση στην τροποποίηση ή την παγίωση και ανάπτυξη των πολιτιστικών πρακτικών της πόλης.

Να εξασφαλιστεί η πραγματική συµµετοχή των κατοίκων της πόλης, αλλά και της περιφέρειας. Να κινητοποιηθούν οι   πολιτιστικοί  και  κοινωνικοοικονομικοί φορείς της πόλης με ενεργή συμμετοχή .Να αισθανθεί ο κόσμος ότι είναι συμμέτοχος.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται οι προσφορές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
Επόμενο άρθρο 6 τόνοι τροφίμων για τους άπρους από τον Μαθητικό Μαραθώνιο Προσφοράς