Επίσκεψη Απόστολου Παπατόλια σε φορείς της υγείας


 Φορείς του ευαίσθητου τομέα της υγείας στο Νομό Λάρισας, επισκέφτηκε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Απόστολος Παπατόλιας με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που θα διαμορφώσουν στη νέα αιρετή Περιφέρεια τον υγειονομικό χάρτη της υγείας σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.

 Αρχικά ο κ.Παπατόλιας επισκέφτηκε την 5η ΥΠΕ, όπου συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με το εξορθολογισμό της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών στην Περιφέρειά μας με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. 

Ο κ. Παπατόλιας στο πλαίσιο της συζήτησης με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, επισήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των Νοσοκομειακών δαπανών, καθώς και της ανάπτυξης προγραμμάτων κοινωνικής ιατρικής με έμφαση στις ενέργειες πρόληψης, ορθής ενημέρωσης και κοινωνικής ιατρικής που παρέχεται όπως είναι γνωστό μέσω των κινητών μονάδων. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης στην 5η ΥΠΕ, ο κ. Παπατόλιας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σε συνεργασία με τα στελέχη της υγειονομικής Περιφέρειας, θα χτίσουμε από κοινού, το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που καλούμαστε να ασκήσουμε στη νέα αιρετή Περιφέρεια, καθώς ο νόμος καταλείπει μεγάλα περιθώρια ώστε να ασκηθούν πολιτικές, σε στενή συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους υγείας, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ουσιαστικών πολιτικών στον τομέα αυτό. Μπορεί με απλά λόγια να επιτευχθεί μία ενεργητική παρουσία της Περιφέρειας στην υγεία, με σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς της πρόληψης, του ελέγχου των δαπανών της υγείας, του εξορθολογισμού της λειτουργίας των Νοσοκομείων,  της προαγωγής υγείας και των κινητών μονάδων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των πολιτών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας». 

  

Ακολούθως ο κ. Παπατόλιας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τη Διοίκηση και τους Διευθυντές των κλινικών του Νοσοκομείου. Ο Διοικητής κ. Κώστας Καραμπάτσαςκαι τα στελέχη του Νοσοκομείου παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Νοσοκομείου, επεσήμαναν μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα του Νοσοκομείου που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η κ. Ξενογιαννακοπούλου, που θα καλύψει ένα ζωτικό χώρο στο Νοσοκομείο και θα λύσει το πρόβλημα υποδομών για τους νεφροπαθείς αλλά και άλλες ομάδες του πληθυσμού, της ολοκλήρωσης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας  (ΜΑΦ) που θα λύσει το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών σε επίπεδο Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε και σε ανάγκες που έχουν να κάνουν κυρίως με ελλείψεις σε προσωπικό του Νοσοκομείου, τον εξοπλισμό του και την ισόρροπη εφημέρευση    των υγειονομικών ιδρυμάτων της Λάρισας.

Ο κ. Παπατόλιας, από την πλευρά του, επεσήμανε πως ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, φέρνει στο προσκήνιο για πρώτη φορά ουσιαστικές, ελεγκτικές, και εποπτικές αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση, γεγονός το οποίο αποτελεί, όπως ανέφερε,  τεράστια τομή, καταρχήν για τη λειτουργία του διοικητικού συστήματος της χώρας μας. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα εποπτείας στον τομέα της υγείας στην αιρετή Περιφέρεια μπορεί να σημαίνει, πέρα από τον έλεγχο των διοικητικών υπηρεσιών αν δηλαδή λειτουργούν σωστά ή όχι, τη διαχείριση  ενός ειδικού προϋπολογισμού υγείας από τον αιρετό Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, μπορεί να σημαίνει ακόμη το συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν στις υποδομές υγείας σε επίπεδο Θεσσαλίας και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αυτών. Μπορεί ακόμη να σημαίνει δράσεις που αφορούν απευθείας τους πολίτες- ασθενείς, ή και καλύτερο προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά ακόμη και την κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας,  με την αντιστοίχιση των μονάδων σε όλα τα επίπεδα Α΄ και Β΄ βαθμού  με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, κάτι το οποίο σημαίνει ενεργό ρόλο και στην εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών, έτσι ώστε να αποκτήσουμε την ταυτότητα υγείας της κάθε περιοχής που θα φέρει στη συνέχεια και το σωστό προγραμματισμό. Μπορεί τέλος να σημαίνει και την ισόρροπη ανάπτυξης της υγείας στην Περιφέρειά μας και την ίση μεταχείριση του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες υγείας, σε όλες τις μονάδες της Θεσσαλίας».

 Παράλληλα ο κ. Παπατόλιας τόνισε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των αναγκών κυρίως μέσα από τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, όπου ο ρόλος της νέας αιρετής Περιφέρειας θα πρέπει να είναι ρόλος πολιτικός, ένας ρόλος διεκδίκησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας,  ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειάς μας, ενώ χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της ΜΑΦ ως έργο άμεσης προτεραιότητας για τη Θεσσαλία.             

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του με φορείς της υγείας ο κ. Παπατόλιας επισκέφτηκε επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου σε συνάντηση με τη διοίκηση μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο μονάδων υγείας της Λάρισας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και η έγκυρη αντιμετώπιση των αναγκών υγείας της περιοχής.

            

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά τις Επισκέψεις του στο Νομό Λάρισας Ο κ. Παπατόλιας
Επόμενο άρθρο Διατήρηση του ωραρίου ζήτησαν οι πρατηριούχοι