ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ «ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ» ΤΟ ΕΣΠΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ


 Την ομαλή μετάβαση της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ προς τις αιρετές Περιφέρειες συζήτησε με τον υφυπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Ρήγα σε συνάντηση που είχαν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία και της γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κας Καλλιόπης Γερακούδη.

 Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες για σειρά θεμάτων και δραστηριοτήτων, ακολουθείται μία διαδικασία προσαρμογής καθώς από 1ης Ιουλίου η διαχείριση του ΕΣΠΑ θα είναι στην αρμοδιότητα των αιρετών Περιφερειών.

Όπως παρατήρησε πάντως ο κ. Αγοραστός, ενώ το σύνολο των κονδυλιών που είναι απορροφήσιμα για την Θεσσαλία για το 2011 φθάνει τα 40 εκ ευρώ, μέχρις στιγμής έχουν απορροφηθεί μόνο 4 εκ ευρώ.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων από την νιτρορύπανση ο κ. Αγοραστός ανέφερε, ότι μέχρι σήμερα έχουν φύγει για το υπουργείο από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και έχουν πληρωθεί 30εκ. 346.580 ευρώ που αφορούν 6.000 δικαιούχους για το 2009 και το 2010. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας οι δικαιούχοι ήταν 2585, ποσό πληρωμής 11.500.000.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα του ΕΛΓΑ, για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» αλλά και για λοιπά θέματα τα οποία τέθηκαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε συνεδριάσει παρουσία του υπουργού στην Λάρισα.

ΕΡΓΑ

Για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την γενική οικονομική στενότητα  αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

Ωστόσο η Περιφέρεια έχει λάβει από το ΠΙΝΔΟΣ ήδη 3εκ 200.000 και από το ΕΑΠΝΑ 4εκ.400.000 τα οποία έχουν διατίθενται στους δικαιούχους.

Συνεχίζουμε,  τόνισε ο κ. Αγοραστός και πιέζουμε να ολοκληρωθούν οι χρηματοδοτήσεις. Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ανάγκες αποκατάστασης που υπάρχουν στο ορεινό οδικό δίκτυο παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια. Όπως ανέφερε, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση τους, έκτακτη επιχορήγηση 3 εκ ευρώ και πλέον.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταβάλει άμεσα τις δαπάνες για την μεταφορά των μαθητών στο ακέραιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές.

ΠΕΡΙ ΛΙΓΝΙΤΗ

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γεώργιο Πασχόπουλο, όπου, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα το λιγνίτη, το οποίο, όπως παρατήρησε δεν έχει κλείσει ακόμη και δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόρυξης του.

Είμαστε σε επαγρύπνηση, δήλωσε ο κ. Αγοραστός, για μας το θέμα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε επίσης ότι από την Κυριακή 3 Ιουλίου ξεκινάνε απευθείας πτήσεις, κατόπιν και δικής του πρωτοβουλίας από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου για Μύκονο και Ηράκλειο κάθε Πέμπτη και Κυριακή .

Προηγούμενο άρθρο Ορκωμοσία αποφοίτων τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων»