20 παιδικά έργα τέχνης + 20 καλλιτέχνες για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης


Με μεγάλη επιτυχία, πλήθος φιλότεχνων και εκπροσώπων του Δήμου  πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Μαρτίου στηΔημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα τα εγκαίνα της έκθεσης «20+20», με 20 έργα σημαντικών καλλιτεχνών και 20 έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Την έκθεση παρουσίασε αναλυτικά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η επιμελήτριά της, Ιστορικός Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Ίρις Κρητικού.
Η συναρπαστική όσο και αναπάντεχη εικαστική συνομιλία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην IANOS Αίθουσα Τέχνηςκαι ψηφιακά στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις», παρουσιάζεται στη Λάρισα έως το τέλος Απριλίου. .
Η ομαδική εικαστική έκθεση «20 + 20 για τα 20» σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων ζωής του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικούκαι αποτελεί ένα διάλογο ανάμεσα σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η έκθεση αποτελεί μια αναφορά στην αυτοτελή αξία του θαυμαστού και περιπετειώδους εικαστικού κόσμου των παιδιών, ενός κόσμου με αισθητική ποιότητα ισάξια με εκείνη των ενηλίκων καλλιτεχνών, που χρειάστηκαν, κατά τα λεγόμενα των μεγάλων μοντερνιστών «πολλά χρόνια για να ξαναμάθουν να ζωγραφίζουν σαν παιδιά». Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, αρχικά επελέγησαν από την επιμελήτρια 20 παιδικά έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου, με μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut, αφαίρεση, μοντερνισμός,εξπρεσσιονισμός, objet trouvé κ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.
 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 .
Στο πλαίσιο της έκθεσης που αναμένεται να επισκεφθούν πολλά σχολεία, και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, θα διοργανωθεί και θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Λύντια Πετροπούλου, συνεργάτη του Μουσείου Ελληνικής Παιιδκής Τέχνης. ΠΠ
Διάρκεια: 21 Μαρτίου – τέλος Απριλίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00
                                Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00
Δημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα 
Προηγούμενο άρθρο Το Σάββατο ανοίγει τις πύλες του το «Παραδοσιακό Χωριό του Πάσχα»
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η έκθεση αποφοίτων ενηλίκων μαθητών του ελεύθερου εργαστηρίου της Πινακοθήκης