Χωρίς ένσημα οι εργαζόμενοι του Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ που είναι σε επίσχεση


Τις άμεσες ενέργειες των συναρμοδίων Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ώστε να καλυφθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ για λογαριασμό των εργαζομένων του Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση, ζήτησε με ερώτησή της η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως επισημαίνει οι 600 περίπου εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους «κλείνουν αυτές τις μέρες τους 22 μήνες “ομηρίας”, καθώς παρ’ ότι έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα από το αιφνιδιαστικό και οριστικό κλείσιμο των 42 καταστημάτων της αλυσίδας, περιμένουν ακόμη την καταβολή των δεδουλευμένων τους».

Αναφέροντας ότι έχει παρέλθει ή σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται σύντομα να παρέλθει ο χρόνος καταβολής του ειδικού επιδόματος επίσχεσης που λάμβαναν οι εργαζόμενοι, τονίζει ότι όσοι ρώτησαν στον ΟΑΕΔ «προκειμένου να δούνε εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, μετά τη λήξη του ειδικού επιδόματος επίσχεσης, καταβολής επιδόματος ανεργίας –σημειωτέον, επίκειται ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας της εταιρίας-, ενημερώθηκαν ότι από τη μέρα έναρξης της επίσχεσης η επιχείρηση δεν έχει καταβάλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Επί της ουσίας, για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση, δεν έχουν “κολληθεί” καθόλου ένσημα».

Η βουλευτίνα αναφέρει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τελευταίες τις 2987/2009 και 1363/2011, «εφόσον κατά τον χρόνο της επισχέσεως παραμένει άθικτη η υποχρέωση καταβολής του μισθού, παραμένει ενεργός και η ασφαλιστική σχέση του εργαζομένου, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υπό τους ίδιους όρους και με όλες τις συνέπειες από την άποψη καταβολής εισφορών στο ΙΚA, δεν ασκεί δε επιρροή το γεγονός της μη πραγματικής απασχολήσεως του εργαζομένου, ο οποίος διατηρεί το σύνολο των δικαιωμάτων που θα απολάμβανε αν είχε εξελιχθεί ομαλά η σύμβαση εργασίας».

Για τα παραπάνω ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα, ειδικά εφόσον περαιωθεί η πτωχευτική διαδικασία, να χάσουν και τα δεδουλευμένα τους αλλά και να μην μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας».

 

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

 

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

ΘΕΜΑ: Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΙΚA κατά την άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας στους εργαζόμενους του Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

 

Τους 22 μήνες “ομηρίας” κλείνουν αυτές τις μέρες οι 600 περίπου εργαζόμενοι των πρώην Σούπερ Μάρκετ (Σ/Μ) ΛΑΡΙΣΑ και οι οικογένειές τους, καθώς παρ’ ότι έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα από το αιφνιδιαστικό και οριστικό κλείσιμο των 42 καταστημάτων της αλυσίδας, περιμένουν ακόμη την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε επίσχεση εργασίας, λάμβαναν το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, όμως αφενός το ποσό αυτού δεν έφτανε να καλύψει τις υποχρεώσεις τους, ενώ μάλιστα στην πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος που λάμβαναν το επίδομα της επίσχεσης εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι διανύουν τους τελευταίους μήνες καταβολής του.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήδη κάποιοι από τους εργαζόμενους δοκίμασαν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη όταν έφτασαν στα γκισέ του ΟΑΕΔ για να δούνε εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, μετά τη λήξη του ειδικού επιδόματος επίσχεσης, καταβολής επιδόματος ανεργίας –σημειωτέον, επίκειται ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας της εταιρίας-, καθώς ενημερώθηκαν ότι από τη μέρα έναρξης της επίσχεσης η επιχείρηση δεν έχει καταβάλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Επί της ουσίας, για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση, δεν έχουν “κολληθεί” καθόλου ένσημα.

Όμως, ο κανόνας που τίθεται με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 8 παρ. 2 του Αναγκαστικού Νόμου 1846/1951, ότι δηλαδή ημέρες εργασίας υπαγόμενες στην ασφάλιση του ΙΚA θεωρούνται και οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος δικαιούται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, αμοιβή αν και δεν εργάζεται, εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θεσπίζεται από τον νόμο υποχρέωση του εργοδότη προς καταβολή της αμοιβής του εργαζομένου, χωρίς ο τελευταίος να παρέχει την εργασία του (πρβ. Συμβούλιο της Επικρατείας 4445/1998, 4449/1995, 659/1991, 28/1990, 480/1987, 3307/1971, 386/1965, 1542/1962 κ.ά.). Τέτοια είναι και η κατά τα άρθρα 325 και 656 του Αστικού Κώδικα περίπτωση αποχής του εργαζομένου από την εργασία του λόγω παραβάσεως από τον εργοδότη της υποχρεώσεώς του για έγκαιρη καταβολή του οφειλόμενου μισθού και, συνεπεία τούτου, ασκήσεως από τον εργαζόμενο του δικαιώματος επισχέσεως, με συνέπεια να καθίσταται στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης υπερήμερος ως προς την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας. Επομένως, εφόσον κατά τον χρόνο της επισχέσεως παραμένει άθικτη η υποχρέωση καταβολής του μισθού, παραμένει ενεργός και η ασφαλιστική σχέση του εργαζομένου, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υπό τους ίδιους όρους και με όλες τις συνέπειες από την άποψη καταβολής εισφορών στο ΙΚA, δεν ασκεί δε επιρροή το γεγονός της μη πραγματικής απασχολήσεως του εργαζομένου, ο οποίος διατηρεί το σύνολο των δικαιωμάτων που θα απολάμβανε αν είχε εξελιχθεί ομαλά η σύμβαση εργασίας (ΣτΕ, Απόφαση 2987/2009). Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Απόφαση 1363/2011 του Α’ Τμήματος του ΣτΕ.

Επειδή οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα, ειδικά εφόσον περαιωθεί η πτωχευτική διαδικασία, να χάσουν και τα δεδουλευμένα τους αλλά και να μην μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ώστε να καλυφθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ για λογαριασμό των εργαζομένων του Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση;

 

Η ερωτώσα βουλευτίνα

 

Ηρώ Διώτη

Προηγούμενο άρθρο Λάρισα, «η πόλη που μαθαίνει»
Επόμενο άρθρο Διοργάνωση Ημερίδας από τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγή»