Μάξιμος: «Η κληρονομιά Καραμανλή επιβάλλει Συνέδριο…»


«Η κληρονομιά Καραμανλή επιβάλλει συνέδριο» λέει σήμερα στη «ΒτΚ» ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στο εσωκομματικό τοπίο. Ο κ. Χαρακόπουλος δεν μασάει τα λόγια του, κάνει λόγο για «οδυνηρή ήττα», και μάλιστα προσθέτει ότι «αυτό το ποσοστό οφείλεται εν πολλοίς στο φόβο που προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις δικές μας θέσεις», ενώ παραπέμπει στον Άμλετ και εκτιμά ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Τέλος ασκεί δριμύτατη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Βαρουφάκη και λέει ότι επί της ουσίας ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών πέτυχε το απίστευτο: να διεκδικεί χρήματα χωρίς όρους και να κερδίσει όρους χωρίς χρήματα. Και τώρα η κυβέρνηση ψάχνει στα αποθεματικά ταμείων και οργανισμών για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και οφειλές προς τους δανειστές.

1.    Κύριε Χαρακόπουλε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, πως τα κρίνετε;

Τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, ήλθαν στην εξουσία με υπερβολικά παχιές υποσχέσεις. Διακήρυτταν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια, ότι θα έδιωχναν τους τροϊκανούς με τις κλωτσιές, ότι δεν θα είχαν ανάγκη τα χρήματα των δανειστών. Τελικά τι μας προέκυψε; Ένα παρατεταμένο κακόγουστο σόου από τον κ. Βαρουφάκη και μια αναβάπτιση όλων των όρων –τρόικα, μνημόνιο- με ευφημισμούς. Επί της ουσίας όμως, ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών πέτυχε το απίστευτο: να διεκδικεί χρήματα χωρίς όρους και να κερδίσει όρους χωρίς χρήματα. Και τώρα η κυβέρνηση ψάχνει στα αποθεματικά ταμείων και οργανισμών για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και οφειλές προς τους δανειστές.

2.     Η τετράμηνη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση, λέει ότι δεν έχει σχέση με το mail που περιέγραφε τις θέσεις της δικής σας κυβέρνησης, αφού δεν προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή απολύσεις. Έχετε κάποια απάντηση σε αυτό;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί 40 ημέρες έχει διακριθεί από την ακατάσχετη δημόσια λογοδιάρροια των μελών της και από το ανύπαρκτο έργο της. Ακόμη νομίζουν ότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση από όπου μπορείς να ασκείς κριτική εκ του ασφαλούς. Πέρα από το γεγονός ότι εμείς, ως κυβέρνηση, ως βουλευτές της ΝΔ, δεν είχαμε συμφωνήσει σε κανένα mail, το τι έχει συμφωνηθεί μένει να αποδειχθεί. Η «δημιουργική ασάφεια» και το «χαμένοι στην μετάφραση» κάποια στιγμή θα λήξει. Για την ώρα αυτό που βλέπω είναι συνεχείς αναδιπλώσεις, υπαναχωρήσεις. Αναμένουμε. Και βεβαίως είμαστε έτοιμοι ότι είναι θετικό να το στηρίξουμε, εποικοδομητικά, για το καλό της χώρας.

3.     Οι προκλητικές αυξήσεις στη ΔΕΗ, δεν ήταν το μήνυμα που περίμενε η κοινωνία από το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι ορθώς δόθηκαν, ή θα έπρεπε να ισχύσει ότι σε όλους;

Τέτοιες ενέργειες, σε μια περίοδο που εξαγγέλλεται πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης είναι σκανδαλώδεις και προκαλούν δικαίως την κοινωνική αγανάκτηση. Διότι οι αυξήσεις γίνονται από τις εισφορές που πληρώνουν οι πολίτες προς τη ΔΕΗ. Πάντως, δεν γνωρίζω τι περίμεναν όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ όμως την εξέλιξη αυτή, όπως και την υπόθεση της επανίδρυσης της ΕΡΤ, πάλι εξόδοις των πολιτών, ως απολύτως φυσιολογική. Οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με κρατικοδίαιτες δομές αλλά και η πολιτική του φιλοσοφία εξηγούν ξεκάθαρα τέτοιες ενέργειες.

4.     Η στάση των βουλευτών για τα αυτοκίνητά τους σας βρίσκει σύμφωνο;

Κάποτε θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την κίνηση του εκκρεμούς. Από την πολυτέλεια των θωρακισμένων λιμουζίνων προ κρίσης τώρα θα πάμε στις μετακινήσεις βουλευτών με το… ΚΤΕΛ; Χρειάζεται μέτρο. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί με φθηνότερα οχήματα, με καλύτερες συμφωνίες υπενοικίασης. Ο βουλευτής και ιδιαίτερα ο βουλευτής επαρχίας είναι υποχρεωμένος να κινείται διαρκώς,. Ας μην πέσουμε λοιπόν σε υπερβολές λαϊκισμού.

5.     Οι εκλογές κ. Χαρακόπουλε αποτέλεσαν ένα σοκ για τη ΝΔ, ως προς το μέγεθος της ήττας. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε, και πως μπορεί να διορθωθεί;

Πράγματι, θεωρώ ότι η ήττα ήταν οδυνηρή. Δεν με ικανοποιεί ότι συγκρατήσαμε κάπως τις δυνάμεις μας. Δεν μπορεί η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη να είναι ένα κόμμα που θα αγκομαχά να φθάσει το 25-30%. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Και για να είμαστε ειλικρινείς και αυτό το ποσοστό οφείλεται εν πολλοίς στο φόβο που προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις δικές μας θέσεις. Δυστυχώς, δεν πείσαμε για την πολιτική μας. Και αυτό θα έλεγα ότι είναι άδικο εν μέρει. Διότι έγιναν βήματα, φθάσαμε σε ένα καλύτερο σημείο από αυτό που παραλάβαμε το 2012. Έγιναν, όμως και λάθη, τα οποία τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Με την υπέρμετρη φορολογία κτυπήσαμε κοινωνικά στρώματα που ανήκουν στον λεγόμενο υγιή παραγωγικό πυρήνα της οικονομίας, και που ανέκαθεν μας υποστήριζαν. Χάσαμε επίσης τον αγροτικό κόσμο, καθώς βρεθήκαμε δεύτεροι πίσω από ένα κόμμα που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε απειροελάχιστη επιρροή στους αγρότες. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες, που εγώ τουλάχιστον τις είχα επισημάνει εγκαίρως. Χωρίς, όμως, να εισακουστώ.

6.     Η αλλαγή ηγεσίας εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αναγέννησης του κόμματος, ή αρκεί να αλλάξουν κάποια πράγματα εντός της ΝΔ, για να ξαναγίνει ελκυστικό κόμμα για τους έλληνες;

Αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει ένα έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό πρότεινα, μαζί πολλούς άλλους συναδέλφους με διαδρομή στην παράταξη, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χωρίς αμφιβολία ο κ. Σαμαράς πρόσφερε πολλά το προηγούμενο διάστημα στη χώρα με την εργατικότητά του και την επιμονή του σε κάποιους στόχους. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εν γένει η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Δεν μπορούμε να μην αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος και την κανονική λειτουργία των οργάνων, τα οποία ατόνησαν σχεδόν ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια. Δεν επιτρέπεται να κρύβουμε κάτω από το χαλί την ιδεολογική ομίχλη που επικρατήσει στο χώρο μας. Την έλλειψη σαφούς ιδεολογικού στίγματος επί του οποίου θα επανασυσπειρωθεί η κεντροδεξιά, και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης, την οποία έχει απολέσει.

7. Έχει πρόβλημα ιδεολογικού προσανατολισμού η ΝΔ ή απλώς είναι ένα πρόσχημα για άσκηση κριτικής;

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι σοβαρό. Πώς μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί πρόσχημα μια ανάλογη κριτική όταν έχουμε ήδη ένα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, στο οποίο η αστική παράταξη, ο φιλελεύθερος χώρος ηττάται κατά κράτος, με διαφορά που φθάνει σχεδόν τις 9 μονάδες από ένα κόμμα που εκφράζει απόψεις της αριστεράς ή και της άκρας αριστεράς. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε ελαφρά τη καρδία. Είναι φανερό ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Η ταλάντευσή μας μεταξύ της θεωρίας «των δύο άκρων», νεο-φιλελεύθερων εμμονών ή δεν ξέρω τι άλλο, μας στοίχησε ακριβά. Σε ένα, όμως, δημοκρατικό κόμμα, με τη βαριά φιλελεύθερη παράδοση, που μας κληρονόμησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αυτά τα προβλήματα λύνονται με συντεταγμένο διάλογο, σε όλα τα όργανα. Και κορυφαίο όργανο είναι το συνέδριο, που ελπίζω να διεξαχθεί σύντομα.

Προηγούμενο άρθρο Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες στο συλλαλητήριο στο Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Τροφιμα στο Κοινωνικο Παντοπωλείο του Δ.Τεμπών απο τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτών