Μ. Χαρακόπουλος : Προέχει η σωτηρία της χώρας


Υπαρκτό θεωρεί το ρίσκο της διακοπής της υφιστάμενης μέχρι πρότινος πολιτικής εξόδου από την κρίση ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για το καλό της Ελλάδας.

  

Όσον αφορά τη ΝΔ, ο βουλευτής του κόμματος, χαρακτηρίζει βαριά την ήττα των εκλογών και κάνει λόγο για «χαμένο ιδεολογικό στίγμα», ενώ για το αγροτικό ζήτημα, το οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι ως παιδί του Κάμπου και ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι η ΚΑΠ αποτελεί κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη και επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στους νέους αγρότες και την κτηνοτροφία.

 

-Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου; Φοβάστε ή ελπίζετε…; 

Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρά τα όποια στραβοπατήματα και λάθη, έγινε ένα αξιοσημείωτο έργο, που οφείλεται πρωτίστως στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ένα μεγάλο, όμως, τμήμα της κοινωνίας στις πρόσφατες εκλογές, αισθανόμενο κόπωση από την παρατεταμένη λιτότητα, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής. Έτσι, οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους αγνόησαν το υπαρκτό ρίσκο που είχε η διακοπή της υφιστάμενης έως πρότινος πολιτικής. Σήμερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Μια νέα κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με το δικό της τρόπο. Εμείς, όμως οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια γιατί προέχει η σωτηρία της χώρας. Πάντως, τα συναισθήματα όλων μας, νομίζω και της κυβέρνησης, αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σίγουρα ανάμεικτα.   

 

– Θεωρείται ότι η  νέα κυβέρνηση με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση;

Για να είμαστε ειλικρινείς, τα όσα ειπώθηκαν αυτές τις τρεις ημέρες στη βουλή δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι βαδίζουμε ακολουθώντας μια σταθερή πυξίδα. Πέρα, δηλαδή, από τις λεκτικές υπερβολές, που προφανώς βαραίνουν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, στην ουσία οι πολιτικές προθέσεις είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν θετικό περιεχόμενο και πρέπει να στηριχθούν. Όπως η πρόθεση της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα λόγια, να κτυπηθούν φαινόμενα διαφθοράς αλλά και ολιγοπωλιακών παθογενειών ή το καρκίνωμα της διαπλοκής. Από τη άλλη, όμως, δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο χάρτη ριζικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Περισσότερο, νοσταλγία για τη δεκαετία του 1980 των δανεικών και της παροχολογίας διακρίνουμε. 

 

– Ποιος είναι πλέον ο ρόλος της ΝΔ;

Η ΝΔ έχει βγει από τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση λαβωμένη. Η ήττα με 8-9 μονάδες διαφορά είναι βαριά ό,τι και να πούμε. Για αυτό χρειάζεται να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στα αρμόδια όργανα, για το τι έφταιξε, για το χαμένο ιδεολογικό μας στίγμα, για το αύριο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας, που θα αποβεί σε βάρος και της κεντροδεξιάς αλλά πρωτίστως της χώρας. Ταυτόχρονα, ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να προτάξουμε την εποικοδομητική κριτική, ναι στα θετικά της κυβέρνησης αλλά και όχι σε όσα εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να βλάψουν τη χώρα.   

 

– Στην Αθήνα υπάρχει  αίσθηση ότι η περιφέρεια και οι αγρότες δεν βιώνουν την κρίση. Ισχύει..;

Δυστυχώς, σε κάποιους αθηναϊκούς κύκλους κυριαρχεί μια τέτοια αντίληψη. Προφανώς, πρόκειται για μεγάλη πλάνη, η οποία πυροδοτεί τεχνητές και επιζήμιες αντιθέσεις. Θυμούμαι κατά τη συζήτηση για την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολόγησης στα αγροτεμάχια την έντονη αντιπαράθεση που είχα προσωπικά με τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Στουρνάρα, αλλά και βουλευτές των Αθηνών. Οι αγρότες είναι και αυτοί θύματα της κρίσης. Το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το ενεργειακό είναι υψηλό, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και οι αγρότες πληρώνουν φόρους για την κατοικία τους αλλά πλέον και για τα χωράφια, ακόμη και για τα οικόπεδα στα χωριά. Και αυτοί έχουν παιδιά που είναι άνεργα. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι. Αν ήταν όλα ρόδινα στην επαρχία δεν θα υπήρχε αυτή η ερήμωση στα χωριά που τείνουν να μετατραπούν σε… ΚΑΠΗ! 

 

– Η ΚΑΠ και τα κονδύλια της αποτελούν κλειδί για τη αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια;

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Μέχρι και το 2020 θα εισρεύσουν στη χώρα σχεδόν 20 δις. Χρήματα που μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής, σε μια πραγματική κοσμογονία. Και με τη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός, πετύχαμε να πηγαίνουν τα χρήματα στους αγρότες που πραγματικά παράγουν. Να πάνε χρήματα στους νέους αγρότες, σε αυτούς που θέλουν να καταπιαστούν με την κτηνοτροφία. Γι’ αυτό ξαναλέμε στην κυβέρνηση: την συμμετοχή μας στην ΕΕ και τα μάτια σας! 

 

– Ειδικότερα πως βλέπετε το μέλλον του  Θεσσαλικού κάμπου;

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της χώρας, από την αταλάντευτη ή μη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αν όλα πάνε όπως πρέπει, η Θεσσαλία μπορεί να προσβλέπει σε ένα φωτεινότερο αύριο. Έχει όλα τα πλεονεκτήματα να το πετύχει, να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, να κρατήσει τα παιδιά της στη γη τους. 

 

Συνέντευξη

του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας

κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην εφημερίδα «AGROTICA NEWS»

και το δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Μαραθιά

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ρίζος Κομήτσας ζητά αναβολή της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση
Επόμενο άρθρο Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά